Téměř rok trvalo městu Třeboň najít vhodného adepta pro provoz kulturně společenského centra Beseda. Martin Ježek zahájil po krátkém zkušebním období ostrý provoz celého objektu tento týden.Jak se již v minulosti vyjádřil ředitel třeboňských lázní Jiří Kolban, subjekt, který by měl s podobnými prostory zkušenosti, hledali zástupci města a Bertiných lázní, které jsou v současné době provozovatelem Besedy, dlouhodobě. „Rozhodně jsme nevybrali hned toho prvního, kdo se přihlásil," řekl Kolban, který v nalezení nového nájemce vidí hned dva kladné aspekty. „Jednak lidé budou moci začít využívat tento dům, který konečně ožije a také se dostaneme z červených čísel."

Přestože město vyhlásilo výběrové řízení již začátkem roku, nový nájemce se rozhodl přihlásit o provozování Besedy až letos na podzim. „Jarní řízení šlo v podstatě mimo mě, otevírali jsme provoz v pivovaru zároveň s letní terasou, takže na nic jiného nebyl prostor. Teď na podzim mi ale pár lidí řeklo, jestli bych to nezkusil a já se o to začal zajímat," řekl Martin Ježek. Jak sám říká, kolem zavřené Besedy byl poměrně velký rozruch. „Přišlo mi, že Třeboňákům na tomhle objektu hodně záleží a berou to jako dost zásadní věc. Tak uvidíme, jestli jim na ní bude záležet také teď, když bude zase otevřená," dodal.

Termín zahájení provozu je z podnikatelského hlediska trochu riskantní. „Je pravda, že hlavní sezona skončila a provozy tady na zimu spíš končí, ale my bychom chtěli tuhle restauraci provozovat nejen pro turisty, ale především pro místní," upřesnil Martin Ježek své záměry, ke kterým patří také obnovení divadelní kavárny. „Kromě restaurace, na které hlavně teď zpočátku budeme stavět, a společenského sálu, bychom chtěli pravidelně otevírat také divadelní kavárnu, o které dokonce mnoho lidí ani neví. Plánujeme, že by byla v provozu hlavně během představení, která se budou konat vedle v divadle J. K. Tyla," informoval dál Ježek s tím, že právě poloha Besedy je její velkou výhodou. „Podle mě je to ideální místo pro všechny, kdo si chtějí odpočinout a zároveň si něco užít. Tím, že jsme v jednom komplexu právě s divadlem, ale i kinem, se tohle spojení nabízí. Navíc od nového roku plánujeme také pravidelné koncerty zajímavých kapel."

Nový provozovatel Martin Ježek nejprve chod celého komplexu otestoval, a teprve po týdenním zkušebním období rozjel provoz naplno. „Lidé pomalu začínají chodit, musí si zvyknout na to, že je tady zase otevřeno. Víkendové akce ale mají docela úspěch už teď," připustil.

„Jsem rád, že to tady zase ožije, alespoň máme z čeho vybírat, co podniknout. O víkendu jsme tu zrovna byli a bylo to fajn," řekl Třeboňák Josef Lavička. Že Beseda opět ožila oceňují nejen místní obyvatelé, ale i turisté. „O Besedě víme. Určitě se tam zajdeme podívat a něco dobrého pojíst," uvedla Eva Janáčková z Brna, která do Třeboně jezdí každoročně ke známým. S povděkem celou situaci již dříve kvitoval také třeboňský místostarosta Zdeněk Mráz. „Jako místní občan, který Besedu navštěvoval v době její největší slávy, jsem rád, že se konečně podařilo sehnat vhodného nájemce a doufám, že bude tento objekt provozovat ke spokojenosti své, ale především obyvatel Třeboně."

Petra Jouzová