Výběr vhodných míst ve čtyřech krajích pokračuje už od devadesátých let minulého století, poslední sedmá lokalita – Kraví hora na Vysočině – přibyla na seznam v roce 2011.

Vedle Čihadla patří mezi vytipované lokality v jihočeském regionu i Magdaléna u Jistebnice na Táborsku a hovoří se i o lokalitě bývalého vojenského prostoru Boletice na Českokrumlovsku.

Právě Čihadlo a Kraví horu navštívil na pozvání Správy úložišť radioaktivního odpadu (SÚRAO) ministr průmyslu a obchodu a jihočeský poslanec Jan Mládek (ČSSD). V Lodhéřově se setkal se starosty obcí, na jejichž území by se úložiště nacházelo.

Podle starostky Lodhéřova Zdeňky Klesalové se zatím stále nedá hovořit o nějakém výrazném posunu v jednáních. „Nepadlo něco překvapivého, ale konečně alespoň to jednání neprobíhá zprostředkovaně, ale přímo," kvituje starostka.

Jak uvedl Jan Mládek, cílem jeho návštěvy je zjistit názory samospráv dotčených obcí, které dohromady představují asi 2200 obyvatel.

„Byl jsem tu jako poslanec před deseti lety, kdy se diskuse o případné výstavbě hlubinného úložiště teprve rozbíhala. Ani dnes ještě není potřeba lámat věci přes koleno, protože případná výstavba úložiště je plánována někdy do let 2040 až 2050, tomu samozřejmě musí předcházet všechny potřebné legislativní kroky," předeslal.

V tuto chvíli se čeká na to, jak dopadnou návrhy na průzkumy. „Čekáme na výsledky, již jsme byli u ústního jednání a myslím, že do voleb by mělo být jasněji," doufá Zdeňka Klesalová, která zároveň ubezpečila, že i mezi místními je zatím klid. „Pan ministr naznačil, že případný průzkum by měl být proveden pouze se souhlasem obce, takže i lidé jsou klidnější díky našemu referendu. Stát však má i přesto možnost průzkum provést, aniž by se o náš souhlas opíral," upozornila.

Pro Jana Mládka je ale podle jeho slov velmi důležitá i vůle a názory místních občanů. „Proto by bylo dobré společně s vedením SÚRAO již nyní pracovat na tom, aby se okruh vybraných lokalit, na nichž pak bude prováděn podrobnější geologický průzkum, postupně snižoval, aby se zbývající obce z tohoto seznamu mohly co nejdříve věnovat naplno běžným činnostem," uvedl ministr Mládek.

Na dotaz starostů, co považuje za vyjádření legitimního postoje obcí, ministr Mládek uvedl, že jsou to výsledky řádného místního referenda, případně hlasování zastupitelstva. Jak se vyjádřila lodhéřovská starostka, ministr se přítomné snažil také přesvědčit o tom, aby se průzkumy uskutečnily. „Pokud by se totiž již nyní našlo cokoli, co by nějakým způsobem znemožňovalo vybudování úložiště, byla by lokalita vyškrtnuta a zkoumání by se mohlo zaměřit na ty další," objasnila. Kdy ale k případným průzkumům dojde, není zatím známo.

Petra Jouzová