Ve škole byla totiž podle Barbory Benešové ze společnost G-PROJECT za 3,7 milionu korun vybudována unikátní specializovaná učebna hydrologie, hydrauliky, revitalizace vodotečí a vodních staveb, která je jediná v Jihočeském kraji.

Podle zástupce ředitele školy pro odborný výcvik Aleše Vondrky jsou v učebně simulátory, na kterých se žáci učí pracovat s vodními toky v nejrůznějších situacích, například při extrémních situacích, jako jsou povodně a sucho.

„V učebně je tak například vybavení pro fyzikální simulaci tvorby odtoku z povodí, unášení sedimentů a pohybu vody v přírodních a upravených korytech vodních toků. Žáci se naučí používat technologie, které se v praxi používají pro prevenci povodní a zadržení vody v krajině, sledování jakosti vody či zaměřování vodních děl," uvedl.

Součástí vybavení tohoto unikátního pracoviště je i sestava pro sběr a vyhodnocení geodetických dat tak, aby žáci byli seznámeni i problematikou vzniku map a podélných a příčných profilů využívaných ve vodohospodářské praxi.

Na financováni byly využité evropské peníze. „Vybudování učebny bude financováno prostřednictvím dotace z ROP Jihozápad ve výši více než tří milionů korun," uvedla Andrea Zemánková ze společnosti G-PROJECT, která projekt řídí.

Učebna bude sloužit žákům maturitního oboru Vodohospodář a učebního oboru Rybář včetně nástavbového studia Rybářství. Čtyřletý maturitní obor Vodohospodář je svým zaměřením jediný v České republice.

Žáci tohoto oboru se učí ovládat hospodaření na vodních plochách, prevenci znečištění a likvidaci havárií, výstavbu a opravu malých vodních nádrží, protipovodňová opatření a zadržení vody v krajině.