Podle předsedkyně představenstva Nemocnice Dačice Miroslavy Člupkové práce začaly již v závěru loňského roku.

„To jsme vyměnili okna a vstupní dveře. Letos se dělalo zateplení fasád," uvedla Miroslava Člupková.
Celý projekt byl kofinancovaný Jihočeským krajem a Evropskou unií za využití programu ministerstva životního prostředí. „Náklady jsou přes pět milionů korun," doplnila Miroslava Člupková.

Zároveň při slavnostním otevření zateplených budov bude zahájen také plný provoz nového rentgenového přístroje, který na jehož zakoupení se podílela dačická nemocnice společně s Jihočeským krajem.  „Starý rentgenový přístroj ještě prošel testy ústavu pro jadernou bezpečnost, ale jeho opravy již by byly vzhledem ke stáří značně nákladné. Nový přístroj je od jara v zahajovacím provozu, neboť jsme ještě využívali také zmíněný starý rentgen," sdělila Miroslava Člupková.

Nový přístroj bude sloužit jak dačické nemocnici, tak i pro lékaře soukromých ordinací. Díky digitalizaci, která v dačické nemocnici funguje již dva roky, může být pořízený rentgenový snímek okamžitě odeslán i třeba do ambulance v Jindřichově Hradci či privátnímu lékaři, a to přímo do počítače.

Podle Miroslavy Člupkové lze snímek takto poslat lékařům prakticky po celé republice.  „Nový přístroj je jednak šetrnější k pacientům, ale zároveň i úspornější z hlediska provozu," dodala.

Změnu doznala v letošním roce i terasa u gastroenterologického oddělení , kde byl vybudovaný bezbariérový nájezd a ten by měl ještě letos vzniknout i u lékařské služby první pomoci.