Jak již Deník informoval, hrozivě nakloněnému čapímu hnízdu chyběl již jen jeden den. Na včerejšek totiž byly naplánovaná záchranné práce z hasičské plošiny. Podle starosty obce Františka Bočka  už bylo hnízdo jeden a půl metru vysoké a přes zimu se začalo naklánět. Odborný zásah byl v režii Správy CHKO Třeboňsko, pro kterou Jan Adam nejdříve zbytek starého hnízda sundal a pak nainstaloval novou hnízdní podložku. Má firmu na výškové práce a CHKO s ním spolupracuje.

Podle zoologa CHKO Jiřího Neuderta všechna čapí hnízda  potřebují občasnou údržbu. „Jak se hnízdo přistavuje, tak se zvyšuje a pak je třeba ho zavčasu snížit. Tady zásah přišel o den později," říká zoolog a dodává, že na území CHKO Třeboňska je možné na údržbu čapích hnízd čerpat i dotace z operačního programu Péče o krajinu.

Podle starosty obce Františka Bočka v Plavsku sídlí na komínu čápi možná od padesátých let. „Nechceme o ně přijít,  je to součást vesnice, tak doufáme, že letos opět přiletí," zmínil.

Josef Pivec vzpomíná, že naposledy se k hnízdu lezlo po žebříku, aby se zmenšilo. „Ale to už je řada let a od té doby to zůstalo takhle," uvedl.

Jiří Houška ho doplňuje, že po dlouhé době do Plavska čápi znovu přilétli v roce 1990.
Letos jsou však tito opeřenci zřejmě zatím ještě na cestě. „Na Třeboňsku jsme ještě žádný přílet čápů nezaznamenali, ale v některých místech republiky se již ukázali. Je totiž dost chladné počasí, tak zřejmě dorazí později," domnívá se zoolog Jiří Neudert.

Osiřelá jsou i další hnízda, jako například ve Starém Městě pod Landštejnem, na komínu jindřichohradeckého pivovaru, ale i jinde.

Podle záznamů Blanky Hořejší z Jindřichova Hradce vloni první čáp – tedy „táta", jak má zapsáno, přilétl 4. dubna večer a samice dorazila 8. dubna. Ale  v roce 2011 přiletěli do Hradce čápi daleko dřív – samec 28. března a samice deset dní po něm. „Čápy pozoruji již řadu let, ale zápisky si vedu až od roku 2007," zmínila Blanka Hořejší.