To, že za pronájem hrobového místa na městském nebo obecním hřbitově se musí platit, občané většinou vědí. Ale cena nájemného se na jednotlivých hřbitovech značně liší. Na redakci Jindřichohradeckého deníku se obrátil starší muž z Kunžaku, podle kterého je 1500 korun na deset let na jedno hrobové místo příliš.

„Vedle ve Strmilově, nebo ve Studené je to tři stovky. V Kunžaku je to opravdu drahé," zmínil rozhořčený muž. Starosta obce KunžakJaroslav Čapekoponuje tím, že cena za nájemné vychází z kalkulace nákladů. „Jedná se například o úklid hřbitova, sekání trávy, odklízení listí, vodu, odvoz odpadu a vše co provoz hřbitova obnáší," vysvětluje Jaroslav Čapek.

Velice podobnou cenu jako v Kunžaku zaplatí nájemci hrobových míst i v Jindřichově Hradci, kde zatím nedošlo ke zdražení, takže ceny jsou stejné jako v minulém roce. Nájemné se hradí na dobu pěti nebo deseti a více let. Na méně let správa pohřebiště smlouvy neuzavírá.

Za jeden hrob zde zaplatí nájemce 166 korun ročně, dvojhrob vyjde na 232 korun ročně. O něco méně stojí urnový hrob, u toho je třeba počítat se sto třiceti korunami ročně. Novinkou hradeckého hřbitova je kolumbárium. Za nájemné jednoho okénka si správa hřbitova účtuje 128 korun. Samostatnou kapitolou jsou potom hrobky, kde se cena odvíjí od jejich velikosti. Jeden metr čtvereční stojí ročně 30 korun. K tomu je ještě nutné připočíst pevný stokorunový poplatek.

Hana Paluskováze správy hradeckého hřbitova upozornila i na další poplatky, se kterými je nutné počítat.

„Při prvním pronájmu hrobového místa, jež doposud občan neměl, zaplatí klient jednorázový poplatek za uvedení do evidence v částce 219 korun. Dalším poplatkem je převod hrobového místa na jiného uživatele. Ten se vybírá v případě, kdy nájemce ještě za života převádí hrobové místo na někoho jiného. Výše poplatku je 345 korun včetně patnáctiprocentní DPH. Tento poplatek se nevybírá v případě, kdy původní nájemce zemřel a hrob je převáděn na někoho z dědiců nebo nejbližší osoby," vysvětlila Hana Palusková.

V letošním roce zavádí správa hřbitova novou placenou službu. V případě rušení hrobového místa je možné na správě hřbitova sjednat odstranění a následnou likvidaci hrobového zařízení, tedy pomníku, rámů a podobně.

Jak se dá předpokládat, méně lidé zaplatí za pronájem hrobového místa na hřbitovech v menších obcích. To potvrdil i starosta Jarošova nad NežárkouBohumil Rod.

„A snažíme se pokud možno nezatěžovat kapsy našich občanů, takže jsme i ceny za hrobová místa nechali na stejné úrovni jako v minulých letech. Je to 500 korun za deset let, čili jen 50 korun ročně," vypočítává Bohumil Rod.

Také v Třeboni se poplatky za hrobová místa platí na deset let. „Poplatek je složený ze dvou částí. Jednak ze samotné částky za nájem a potom z poplatku za služby, které s tím souvisejí," objasnil jednatel Technických služeb Třeboň, které mají provoz hřbitova svaté Alžběty na starosti,Vladimír Janíček. Služby zahrnují mimo jiné sečení a další údržbu hrobových a urnových míst. Za jeden hrob tak v Třeboni zaplatí celkem 120 korun za rok.

Svým občanům nadmíru vycházejí vstříc v Novosedlech nad Nežárkou. Podle starostyFilipa Menclase u nich poplatky za hrobová místa neměnily přibližně deset let. „Ceny se drží stabilní. Za jednohrob zaplatíte deset korun ročně, za dvojhrob dvojnásobek. Smlouvy se uzavírají na deset let," informoval.

K poplatku za nájem se nepřipočítává žádný další za služby s tím spojené. „Minimálně pětkrát ročně na hřbitově sečeme křovinořezem, ale žádné další částky za tohle nebo za odebranou vodu nikomu neúčtujeme," vyzdvihl starosta.

Ceník hrobových míst.