Úspěšný regionální rozvoj ve sjednocené Evropě značnou měrou stojí na spolupráci s partnery v sousedních příhraničních regionech.
Jinak tomu není ani ve zdravotnickém sektoru. Právě v úzce propojeném regionu Gmünd – České Velenice je patrné, jak může přeshraniční spolupráce přispět ke zkvalitnění každodenního života jeho obyvatel: Zemská klinika Gmünd se nachází přímo u hranic, naproti tomu na české straně je nejbližší vozidlo záchranné služby s lékařem vzdáleno 18 kilometrů, nejbližší nemocnice pak 60 kilometrů. Přístup do gmündské nemocnice však pro české pacienty dlouhou dobu nebyl možný. Toto se změnilo až díky projektu Healthacross in Pratice, podpořenému ze strukturálních fondů Evropské unie, který ale ve čtvrtek skončil. Už teď je však zřejmé, že tato praxe bude udržena i po skončení projektu.
Podle manažerky projektu Aleny Pudilové se totiž podařilo najít cestu, jak ošetření českých pacientů v Gmündu financovat. Vzhledem k tomu, že jak Dolní Rakousko, tak Jihočeský kraj přikládají pokračování přeshraniční zdravotní péče na Zemské klinice Gmünd značný význam, dal Dolnorakouský zdravotní a sociální fond po vyčerpání možností financování z prostředků projektu navíc k dispozici mimořádné finanční prostředky, díky kterým bylo možné nabídku přeshraničních služeb na Zemské klinice Gmünd udržet do konce roku 2013 , přičemž pilotní fáze trvala pouze do června. Z těchto prostředků byly hrazeny náklady na tlumočníka a částečně i náklady na zdravotní péči poskytovanou pacientům.
„Mezitím se s VZP ČR, jako první českou zdravotní pojišťovnou, podařilo dojednat způsob zasílání dokladů k proplacení nákladů. Jedná se o alikvotní částku, která by zdravotní pojišťovnou byla uhrazena za ošetření v České republice. VZP ČR, v zájmu poskytnout maximálně možný komfort svým pojištěncům, zprostředkovala také setkání revizních lékařů s lékaři Zemské kliniky, k vysvětlení a přiblížení principů vykazování a možnosti úhrady poskytnuté péče," podotkla Alena Pudilová. Ambulantní péče je ale v Rakousku výrazně dražší. To potvrdily i výpočty refundací, které byly provedeny na vzorku pacientů z pilotního projektu. Díky těmto výpočtům bylo zjištěno, že v nejnižší míře jsou náklady pokryty u základních, zejména chirurgických zákroků, v nejvyšší naopak u specializovaných kardiologických zákroků. V průměru se výše úhrady za poskytnutou péči dle českých sazeb pohybovala okolo 33 procent rakouské výše úhrady. Z dlouhodobého hlediska je to tedy především rozdílnost úhrad, co představuje bariéru postupu v přeshraničním poskytování zdravotní péče a k jejímu překonání budou třeba kompromisy na obou stranách hranice.
I přesto, že s gmündskou nemocnicí zatím spolupracuje pouze VZP, je zájem českých pacientů o ošetření v rakouské nemocnici značný. „V současné době bylo v Gmündu ošetřeno na pět set českých pacientů včetně více než stovky pacientů, kteří byli ošetřeni během pilotní fáze," shrnula manažerka.
Cesta českého pacienta za ošetřením na Zemské klinice Gmünd začínala vždy u českého praktického lékaře – bez nich by nebylo možné pilotní fázi realizovat. Pacienti vyhledali svého praktického lékaře tak, jak byli zvyklí – na projektu spolupracovali čtyři lékaři působící v cílovém regionu  České Velenice, Horní Stropnice a Suchdol nad Lužnicí. Pokud lékař zjistil, že je nutné ambulantní ošetření, které lze provést na Zemské klinice Gmünd, a pacient s takovým ošetřením souhlasil, sjednal jeho lékař přímo s klinikou termín vyšetření či ošetření. Stejným systém funguje i nadále.
Na počátku projektu prý panovala obava z jazykové bariéry. Díky spolupráci praktických lékařů a předem domluvenému termínu ošetření na gmündské klinice, nepředstavoval jazyk nakonec vůbec žádný problém.
„Ačkoliv většina pacientů nemluvila německy, ani německy nerozuměla, případně rozuměla částečně, jazykové problémy se vyskytly zcela sporadicky. Ze všech dotazovaných pouze sedm procent deklarovalo, že se cítili omezeni jazykovou bariérou," vyzdvihla Alena Pudilová.
Velmi lichotivě pro gmündskou kliniku vyznělo hodnocení úrovně péče a přístupu místního personálu. V drtivé většině případů byli lékaři i sestry hodnoceni známkou „výborně", velmi pozitivně byla hodnocena celková úroveň poskytnutého servisu a péče.