SINGAPUR

Po měsíci v Indonésii se přesouváme do Singapuru. Konkrétně, letíme z Jakarty. Je to kousek, takže vydržíme i malé místo na nohy v letadle. Air Asia je úsporná.

Singapur je městský stát na stejnojmenném ostrově. Patří k němu 54 přilehlých ostrůvků. Rozloha je 710 km čtverečních. Počet obyvatel zhruba 5,3 milionu. Singapur se zvětšuje. Okolní moře zasypává pískem. Od roku 1965 - 2015 se zvětšil o 130 km čtverečních. Do roku 2030 má v plánu se rozrůst ještě o 55 kilometrů.

Název města pochází ze “sanskrtu“ a v překladu znamená “Lví město“. Lev má pro Singapur velký význam.

Socha MERLIONA (česky Mořský lev) je národní ikonou a symbolem města. Je to mytické imaginární zvíře s hlavou lva a tělem ryby. V Singapuru se těchto soch nachází několik. Nejznámější je THE MERLION STATUE v parku MERLION u MARINA BAY. Tryská z ní voda a tím je turisticky velmi oblíbená. Všichni se u ní fotí a my, samozřejmě, také.

Singapur je městem mnoha tváří. My bydlíme v LITTLE INDIA. Máme pocit, že jsme v Indii. Nikoho jiného než Indy tady nepotkáte. Indická jídla, indické obchody, indické ženy chodí v sárí. Hinduistický templ.

CHINATOWN je zase o Číně. Tržnice s čínskou kuchyní, krámy s čínským zbožím. Do toho spousta turistů, kteří se proplétají mezi stánky. My jsme se “proplétali jídelní“ tržnicí. A najednou, kde se vzal, tu se vzal stánek s marinovanými kuřaty. Teď si řeknete, no a co. Jenomže o tomto unikátním pokrmu vysílala německá televizní stanice Galileo pořad. Toto jídlo má 5 hvězd za top jídlo v roce 2017. Stojí tu třicetiminutová fronta. I my stojíme. A pak si pochutnáváme. Skvělé.

ORCHARD ROAD největší nákupní ulice Singapuru. Obrovsky vysoké a rozlehlé obchodní domy. V těch můžete strávit celý den a nudit se nebudete. Akorát je v nich, oproti venku, zima.

Mrakodrapy čnící až do nebe. Dohlédnout na střechu je problém. Různé tvary, různé materiály - hodně se používá sklo. Většinou to jsou to banky a úřady.

Kapitola sama pro sebe je doprava. Dokonalá, bezchybná. Čistá, rychlá. Hromadná doprava Singapore Mass Rapid Transit má pro Čechy “úsměvnou“ zkratku SMRT. Takže na světelném panelu v metru se opakuje nápis “Welcome on board SMRT“. No, je to takové povzbuzující.

Metro je naprosto jedinečné. Vše na sebe dokonale navazuje a dopraví vás po celém Singapuru. My jsme s ním jezdili každodenně.

Na ostrov SENTOSA, kde je jeden zábavní park vedle druhého, jezdí SENTOSA EXPRESS, což je jednokolejný vlak. I ten jsme vyzkoušeli.

No a další, co se týká dopravy, je SINGAPORE STREET CIRCUIT. Závodní okruh F1. Jeho trať vede poblíž Mariny Bay. No a my jsme se, aniž bychom to tušili, ocitli v Singapuru zrovna v době, (16. 9. 2018), kdy se jela GRAND PRIX SINGAPORE Její zvláštností je, že se jede v noci, za umělého osvětlení. No, závod jsme neviděli, ale slyšeli. Takové burácení motorů se nedá přeslechnout. A protože jsme “děti štěstěny“, podařilo se nám “přimotat“ k příchodu jezdců stáje Red Bull na trénink. A výsledek? Foto jezdců Daniela Ricciarda a Maxe Verstappena. Můj syn Honza to komentoval: “No, asi by mě nenapadlo, že toho zrovna vy - nefanoušci formule, nafotíte tolik… Hlavně ten Verstappen je exkluzivní!“

Oázou klidu, v tomto rušném městě, je SINGAPORE BOTANIC GARDENS. Je velmi rozsáhlá. 74 hektarů. Patří k nejvýznamnějším a nejnavštěvovanějším botanickým zahradám na světě. I my se o to zasloužili. Strávili jsme zde celý den.

Singapur je také městem parků, které jsou zaměřeny na pobavení obyvatel a návštěvníků.
GARDENS BY THE BAY (Zahrady u zátoky). Tou se myslí Marina Bay. To je tedy dílo. Připadali jsme si jako ve filmu Avatar. Obrovské “stromy“, mezi kterými můžete ve výšce chodit po lávce. Z té je krásný pohled na, asi, nejznámější hotel v Singapuru. MARINA BAY SANDS. Má tvar tří pilířů, na nichž leží oválná deska. Tam je bazén. Ve výšce zhruba 200 m. Noc stojí 364 €. Tak tam jsme nebydleli.

V Singapuru jsme byli 6 dní a myslím, že to stačilo. Takže se, Singapure, měj a my jedeme do Malajsie. Je to za “humny“.

Milena Andrle