O aktuálním stavu prací na návrhu nového územního plánu, který v loňském roce nakonec vedení města nepředalo zastupitelům k odsouhlasení, informoval jindřichohradecký místostarosta Bohumil Komínek. „Na dokumentu pochopitelně stále pracujeme. Dokládají to například dva materiály, které se v minulém týdnu objevily na zasedání rady města," sdělil.

Situace je nyní taková, že radnice vypsala výběrové řízení na nového zpracovatele plánu. Urbanistické studio Brno, které územní plán doposud upravovalo, v práci již nemůže pokračovat z důvodu velkého navýšení nákladů na přepracování dokumentu. Studio proto předá čistopis, který vzešel z úprav návrhu plánu po zapracování námitek a připomínek z druhého veřejného projednávání a také náhrad majitelům pozemků, nové firmě.

„V období mezi letošním červnem a dubnem 2013 by mělo proběhnout třetí veřejné projednání návrhu plánu. Určitě se ale neodehraje v letních měsících, kdy jsou Hradečáci na dovolených a prázdninách. Vše také musíme sladit s výsledkem zpracování dopravní obslužnosti města," naznačil místostarosta Bohumil Komínek. Konečná cena po dohotovení čistopisu územního plánu je v této chvíli stanovená zhruba na necelé dva a půl milionu korun, to je o zhruba čtyři miliony méně než částka, na kterou vyšel územní plán platící pro město u Vajgaru v současné době.