Lidé, kteří přišli o práci a o příjem, hledají pomoc u neziskových organizací.

Zvýšený počet klientů v nouzi zaznamenávají také pracovníci charitní Poradny pro uprchlíky a migranty v Českých Budějovicích.

„Na současném stavu se odráží finanční krize, která postihla Českou republiku i další státy,“ říká vedoucí poradny Jana Nováková.

„Její dopad je obrovský. Ze dne na den se tak na ulici ocitlo velké množství cizinců, zejména rodin s malými dětmi. My jim teď kromě poradenství zajišťujeme ubytování, úvěrové jízdné, nebo potravinou pomoc.“

Jelikož ale počet propuštěných cizinců stále stoupá, není ve finančních možnostech poradny pomoci všem. Mezi lidmi bez práce jsou hlavně Slováci, Ukrajinci i příslušníci dalších národů.

„Proto jsme se rozhodli vyhlásit potravinovou sbírku na pomoc lidem, kteří nemají dostatek finančních prostředků, aby si mohli kupovat jídlo, a chodí o ně prosit k nám,“ pokračuje Jana Nováková. Existují totiž obavy, že by se lidé v nouzi mohli lehce zaplést do kriminální činnosti, čemuž chtějí pracovníci poradny předejít.

„Obracíme se na hodné lidi, kteří mohou pomoci, aby k nám do poradny v českobudějovické Kanovnické ulici přinesli některé z následujících druhů potravin. Uvítáme především balenou vodu, konzervy, paštiky, instantní polévky nebo těstoviny, rýži a další podobné potraviny,“ vypočítává Jana Nováková a děkuje za pomoc.


Problémy v kavárně

O tom, jak se v době krize žije cizincům a s jakými těžkostmi se potýkají, budou sociální pracovníci poradny vyprávět při besedě nazvané Cizinec a současné problémy.

„Beseda se uskuteční ve středu 11. března od 18 hodin v českobudějovické literární kavárně Měsíc ve dne v Nové ulici,“ dodává Jana Nováková. Vstup je volný.


Kontakt

Poradna pro uprchlíky a migranty, Diecézní charita České Budějovice, Kanovnická 16,
telefon 386353120, mobil 731 441 761, www.charitacb.cz