Tato látka je zřejmě součástí nátěru nebo spárovací hmoty, kterou vyráběli za druhé světové války Němci. „Proč je tato látka na stěně, přesně nevíme. Můžeme se jen dohadovat. „Předpokládáme, že nad touto částí podzemí byla kasárna německého Wehrmachtu. Asi si tam označovali podzemní kryt,“ uvedl vedoucí oddělení správy podzemí na jihlavském magistrátě Jan Šustr.

V podzemí podle něj někde svítí i beton z roku 1968. „To je zřejmě díky pórovitosti betonu a podzemní vodě. Ta tu látku s willemitem vyplavuje,“ poznamenal Jan Šustr.


Fámy jsou různé

O svítící chodbě v podzemí se po světě šíří různé fámy. Německá televize MDR například ve středu přijela točit o tomto unikátu reportáž.
„Nejprve se ptali, jak je to s těmi svítícími mnichy v chodbách,“ přiblížil mluvčí magistrátu Radek Tulis. Takové teze se objevují v některých časopisech. „Slyšeli jsme už i o vstupu do jiné dimenze (vyšší energetická úroveň – pozn. redakce),“ usmál se Tulis. „Takové hypotézy snad teď konečně skončí,“ přeje si Jan Šustr.

Jedna svítící chodba je součástí turistického okruhu, druhá je v uzavřené části chodeb - pod Čajkovského ulicí asi pět metrů pod povrchem.

Jeden plán na zpřístupnění nového úseku ale přece je: pokud budou peníze – asi půl milionu korun – a zejména dohoda s církví, je možné otevřít kryptu kostela svatého Ignáce.