Provozovatelka zooparku Romana Albrecht Lišková stále uklidňuje, že se dikobrazů lidé nemusejí obávat, že žádné ostny nevystřelují, jak se o nich traduje. Zvířata by se mohla se pohybovat mezi Dolní a Horní Pěnou a Malíkovem. 

"Jejich aktivita je převážně noční, přes den pospávají schovaní někde v úzkých prostorech," vysvětluje Romana Albrecht Lišková s tím, že dikobraz je plaché zvíře a lidé by ho mohli zahlédnout spíše ve večerních hodinách. Proto se ve čtvrtek po  21. hodině vydali pracovníci zooparku zvířata hledat. Pátrací akce, do které se zapojili i dobrovolníci, však úspěch nepřinesla. "Viděni byli tři, ale chycen žádný," zmínila Romana Albrecht Lišková s tím, že nočního pátrání se zúčastnilo celkem dvanáct lidí. 

Prosba o pomoc:
Pokud by někdo uprchlé dikobrazy spatřil, měl by zavolat na telefon 732 353 340.

Dikobrazi se vyskytovali na okraji Malíkova směrem na Horní Pěnu (mezipolňačka), u silnice směr Horní Pěna-J. Hradec - odbočka na Hrutkov a poslední na okraji Dolní Pěny. 

V pátek ráno přišla informace, že jeden z uprchlíků byl již odchycen. "Volala nám paní z družstva, že ho tam mají. Pátrání pokračovalo zase až večer, přes den byli dokobrazi někde zalezlí," říká Romana Albrecht Lišková. 

Bohužel, jedno z hledaných zvířat podlehlo srážce s automobilem. Nalézt zbývající dva uprchlíky pomáhala i policie. "Největším nepřítelem jsou právě auta, jelikož dikobrazi mají noční aktivitu a pohybují se podél silnice. Naší snahu o nalezení znepříjemňují již zarostlá pole," doplnila Romana Albrecht Lišková.

 Nosál červený patří k oblíbeným zvířatům v rodinném Zooparku Na Hrádečku v Horní Pěně. Nad jeho dalším chovem visí nyní otazník. Na snímku je čtyřměsíční mládě s Romanou Albrecht Liškovou.
Množit nosála či mývala brzy nepůjde, je to cizí druh

Podle jejích slov není jednoduché dikobrazy polapit. "Znamená to,  večer se zase vydat s podběráky do terénu. Normálně je člověk předběhne, ale někde v terénu už je to složité," dodala. 

A proč dikobrazi uprchli? "Upravovali jsme výběh a chlapi tam dali místo zámku jen závlačku a oni si to dokázali otevřít," zmínila na adresu vynalézavosti tvorů Romana Albrecht Lišková.  

Zvířata uprchli z "ubikace" i minulý týden, ale vrátili se zpět do areálu a schovali se pod stavební buňku.