V lázeňském městě již začali pracovat na vylepšení situace nákupem nových kolostavů. „Přijali jsme rozpočtové opatření, díky kterému budeme moci pořídit nové kolostavy," podotkl místostarosta TřeboněZdeněk Mráz.

Město tak chce v první fázi vyřešit nevyhovující stav kolostavu u nákupního střediska na Masarykově náměstí. „Do budoucna bychom ale chtěli řešit stav tohoto mobiliáře komplexně," předeslal místostarosta.

Nyní tedy Třeboň vyčlenila 90 tisíc korun na pořízení nového kolostavu. „Na základě připomínek dojde jako první k výměně na náměstí. Turisté i místní tady upozorňují jednak na nevyhovující rozteč jednotlivých dílů kolostavu, ale i na to, že je v případě naplnění špatně přístupný," vysvětlil Zdeněk Mráz.

Vylepšení podmínek pro cyklisty je prioritou i v Jindřichově Hradci, kde nákup nových kolostavů plánují v příštím roce. Způsob jejich rozmístění rozhodně není náhodný. „Většinou se umísťují na základě nějakého podnětu," uvedla tisková mluvčí jindřichohradecké radniceKarolína Průšová.

Tyto podněty často pocházejí od turistů, kteří město nad Vajgarem navštíví. „Volají po více stojanech na náměstí Míru i Masarykově náměstí, nebo u našich muzeí," zmínila vedoucí oddělení cestovního ruchu a marketingu městaZuzana Bedrnová.

V současné době jich město vlastní 25 a jsou rozmístěné jak v centru, tak i na dalších místech, především u sportovišť, škol, ale i na hřbitově či u polikliniky.

„Modré a černé stojany jsou uzamykatelné, bezpečnostní, do kterých si může cyklista sehnat zámek na íčku," informovala. Jeden zámek přitom vyjde turistu na 75 korun.

Další možností pro ty, kteří do Jindřichova Hradce zamíří na kole, je i úschovna, která je v provozu na náměstí Míru od pondělí do soboty. Větší počet zákazníků obsluha zaznamenává za pěkného počasí. „Lidi sem chodí hlavně v partách. Jsou to většinou turisté, kteří se jdou podívat do města," říká vedoucí provozu sportovišťZbyněk Pícha. Cena za uschování kola je třicet korun.

Úschovna je v provozu sice už dva roky, ale letos se musela přemístit z budovy staré radnice, kterou město nyní rekonstruuje, do prostor na náměstí. „Stává se, že si nás lidi všimnou, až když jdou okolo. Chceme, aby si úschovna získala svou tradici," vysvětlil Zbyněk Pícha. Denně sem zamíří 10 až 12 zákazníků. „Celkem jsme připraveni uschovat asi 60 jízdních kol," dodal.

Anketa: Jste jako cyklista ve městě spokojený?

Miroslav Štanda

Jindřichův Hradec

Myslím, že je tady málo kolostavů. Na to, kolik je tady obyvatel a turistů, by jich mělo být více. Člověk si pak rozmyslí, jestli do města na kole vůbec jet. Nechce se mi ho nechat postavené jen tak někde u zdi.

Otakar Svoboda

Jindřichův Hradec

Na náměstí by mohl být větší počet kolostavů a hlavně lépe řešených. Pro cyklisty je tady hodně kritická situace. Pozoruji, že na nás turisté nejsou zvyklí. Uvítal bych třeba zóny pro cyklisty.

Jiří Fajkus

Jindřichův Hradec

Jako cyklista nejsem ve městě vůbec spokojený. Třeba na nádraží jsou kolostavy, které není možné zamknout. Nerozumím tomu. Také nechápu, proč je zakázáno jezdit kolem zámku na kole.

Karel Seidl

Jindřichův Hradec

Jako cyklista se tady necítím bezpečně. Z hlediska kolostavů jsem naopak spokojen. Těch je tady dost a nabízí se velké možnosti. Viděl jsem, jak si turisté nechávají kola v úschovně kol na náměstí.

Martina Kašparová

Jindřichův Hradec

Přijde mi, že se městem nedá příliš dobře jezdit. Snažím se mu v zájmu své bezpečnosti raději vyhýbat. Také mám pocit, že když si chci někde odstavit kolo, není kde. Kolostavy bývají hodně často plné.

Petra Jouzová, Lucie Schmiedová