Dačičtí radní schválili na svém posledním jednání uzavření smlouvy právě s Mikroregionem Telčsko o centralizovaném zadávání nákupu elektřiny a zemního plynu na rok 2018 pro město Dačice a jím zřízené nebo založené organizace, to znamená pro městskou knihovnu, mateřské a základní školy, školní jídelnu a technické služby. Elektřina by se měla nakupovat na Českomoravské komoditní burze Kladno.

„Město takto společně s Mikroregionem Telčsko nakupuje elektřinu a zemní plyn pro město a svoje příspěvkové organizace již poněkolikáté a určitě se to vyplácí," říká starosta a uvádí příklad, že plyn pro rok 2017 město takto nakoupilo za 371 Kč/MWh a letos za 628 Kč/MWh. Vloni byla tato cena 690 Kč/MWh, kdy město nakupovalo přímo na burze nebo prostřednictvím takzvané E-aukce. Elektrickou energii Dačice potom pro rok 2017 nakoupili společně s Mikroregionem Telčsko za průměrnou cenu 618 Kč/MWh a na letošek za 885 Kč/MWh. V roce 2015 byla pro srovnání tato průměrná cena 992,50 Kč/MWh, kdy město ještě nenakupovalo plyn a elektřinu společně s Mikroregionem Telčsko.

„Vzhledem k tomu, že ceny elektřiny a zemního plynu začínají pomalu stoupat, domníváme se, že je vhodný čas nakoupit elektřinu a zemní plyn již na rok 2018," doplnil starosta.