Důvodem je stav budovy, kdy již nebylo doporučeno ji rekonstruovat, ale muselo být přistoupeno k demolici.
O děti z mateřinky je již postaráno, rozdělí si je ostatní školky. Město nyní řeší, co s domem dětí. Jak informoval starosta Karel Macků, jako nejpravděpodobnější se jeví výstavba nového objektu domu dětí v areálu mateřské školy v ulici Bratrská.

Než ale bude nový „domeček“ hotový, což by mělo trvat přibližně dva roky, najdou děti zázemí v budově v areálu dačické nemocnice. Podle ředitele domu dětí Vladimíra Prokýška se nakonec podařilo vše vyřešit dobře. „Původně to z časových důvodů vypadalo špatně, ale příměstské tábory by se již měly odehrát v nových prostorách,“ zmínil a dodal, přestože jde o provizorium, vejde se sem vše, na co byly zvyklé děti Za Lávkami. Předtím, než se ale do nového mohl dům dětí přestěhovat, muselo dojít k vymalování či drobným opravám.

Ilustrační foto.
V Dačicích navýší kapacitu ve čtyřech mateřských školách. Přibude 22 míst

„Na to období, než se postaví nový „domeček“, který bych Dačicím přál, protože tady byl dům dětí vždy v nějakých provizorních prostorách, to je dobré,“ připustil ředitel. Přechodné sídlo domu dětí je odděleno od nemocnice loukou, takže podle Vladimíra Prokýška budou mít děti klid. "Přístupné je to od zámku, takže i dostupnost z centra města je dobrá," vyzdvihl.

Zmínil také, že se nabízelo i jiné řešení, například umístit dočasně dům dětí do některé ze škol. Tam by ale podle Vladimíra Prokýška naráželi na to, že škola a dům dětí mají jiné časové nároky. "My fungujeme převážně odpoledne, ale ve škole už tou dobou potřebují uklízet," zmínil. Další hezký objekt byl například v učilišti, což je ale již pro některé hůře dostupné místo a děti se tam samotné jen tak nedostanou. "Takže z důvodu vzdálenosti, docházky i bezpečnosti to také nevyšlo," dodal.

Nový objekt by měl být postaven za společného financování Jihočeského kraje, který je zřizovatelem Domu dětí a mládeže v Dačicích, a města. Snaha bude i o získání dotace.