Do další fáze postoupil projekt na vytvoření Centra třeboňského rybníkářského dědictví v Domě Štěpánka Netolického na třeboňském Masarykově náměstí. Poté, co město v minulosti jednu již získanou dotaci odmítlo, tu další se nyní zastupitelé rozhodli přijmout. Pro nakonec hlasovalo všech 22 přítomných, tedy i zástupci opozice, které se projekt za tak velkou sumu peněz příliš nelíbil.

Kompletní rekonstrukce totiž vyjde na 33 751 574 korun. „Dotace ze strukturálního fondu Evropského regionálního rozvojového fondu je 26 484 895 korun a dotace ze státního rozpočtu činí 4 673 805," uvedla tisková mluvčí města Jitka Bednářová. Třeboň pak bude hradit pouze nezpůsobilé výdaje ve výši 2 592 874 korun.

„Myslím si, že bude dobře, když se dům dočká opravy, ale měli bychom přemýšlet, jak provozní náklady co nejvíc stlačit dolů," uvedla opoziční zastupitelka Anna Kahounová (ODS). Za pět let, což je doba, po kterou je nutné projekt udržet kvůli splnění dotačních podmínek, by se náklady na provoz domu mohly vyšplhat až na deset milionů. „Na rozdíl od stavby, kde by se šetřit nemělo, tady se myslím peníze ušetřit dají," dodala.

Podle informací třeboňské starostky Terezie Jenisové město předpokládá, že Dům Štěpánka Netolického každoročně přiláká kolem pěti tisíc návštěvníků. „Vycházeli jsme z čísel v Domě přírody, kde je současný údaj o počtu návštěvníků devět tisíc," informovala.

Starostka Terezie Jenisová však zároveň dodala, že při kalkulaci počtu možných návštěvníků se drželi při zemi. „Dům přírody Třeboňska je již zaběhlá instituce," vysvětlila.Samotný projekt Centra třeboňského rybníkářského dědictví v Domě Štěpánka Netolického bude respektovat dosavadní půdorys budovy i členění objektu. „Nic nebudeme zcela přebudovávat, dojde ke zpevnění celého objektu, ten bude i izolován sanačními omítkami a bude provedena kompletní rekonstrukce rozvodů, kanalizace a vody, provedena bude i výměna střešní krytiny," vyjmenoval některé z plánovaných prací vedoucí odboru rozvoje a investicPavel Hajna.

Zcela novým prvkem bude výtah, který by měl propojit všechna podlaží od půdy až po snížené přízemí včetně dvou mezipater a měl by tak mít celkem pět stanic.

Podle informací Pavla Hajny by většina prostor v objektu měla sloužit k pořádání výstav, které by v budoucnu měly mít své místo jak v přízemí, tak i v prvním patře a podkroví. „Počítá se i s využitím ve sklepním prostoru, kam by se umísťovaly věci týkající se Štěpánka Netolického," doplnil.

V prvním patře by i nadále měla zůstat obřadní síň. „Tento prostor zůstane de facto nezměněn, může být využíván pro slavnostní chvíle, zahajování výstav," naznačil Pavel Hajna. Dodal, že varhany, které jsou nyní v Domě Štěpánka Netolického, budou demontovány a uloženy, dokud se nenajde vhodný prostor pro jejich další umístění.

Se schválením dotace i samotné realizace projektu a zajištění financování nezpůsobilých výdajů z vlastních zdrojů je velmi spokojená starostka Terezie Jenisová. „Považuji to za nesmírně důležité pro město," uzavřela.

Petra Jouzová