Protože muž pobírá sociální dávky a přitom hrál automaty, jeho případ bude mít dohru na úřadu práce.

Jak informoval vrchní strážník jindřichohradecké městské policie Luboš Müller, přivolaná hlídka na místě zjistila, že osmadvacetiletý muž z východních Čech vložil do výherního automatu bankovku, která se mu v přístroji zasekla.

„Vzhledem k tomu, že klíče od výherního zařízení měl pouze majitel a ten nebyl přítomen, na doporučení vydala obsluha muži potvrzení, že mu částka bude v herně vydána
v odpoledních hodinách," popsal incident Luboš Müller.

Případ měl pokračování 
v momentě, kdy strážníci následným prověřením zjistili, že muž se zjevně dostal do rozporu se zákonem o pomoci 
v hmotné nouzi.

„Finanční prostředky poskytnuté formou sociálních dávek totiž nejsou určeny ke konzumaci alkoholu nebo například k hraní na výherních automatech," vysvětluje Luboš Müller.

Doplnil, že strážníci proto úřední záznam se zjištěnými poznatky předají příslušnému úřadu práce, v jehož kompetenci bude rozhodnout 
o odebrání nebo krácení dalších sociálních dávek.

Tento případ je tak trochu kuriózní, ale ojediněle zneužití dávek řeší i policie. Podle policejní mluvčí Hany Millerové v tomto směru policisté úzce spolupracují s úřadem práce.

Pokud je osoba opakovaně opilá, že se v tomto stavu dožaduje dalšího alkoholu a nebo hraje na automatu, policisté podle policejní mluvčí Hany Millerové spolupracují s úřadem práce, který vyrozumí. Jedná se totiž o porušení zákona o hmotné nouzi.

„Úřad práce je kompetentní k tomu, aby věc řešil, pokud taková osoba pobírá dávky," vysvětluje Hana Millerová. Dodává, že se řádově jedná o jednotlivé případy.

A co člověka, který poskytnuté dávky propíjí a nebo rozpouští v herních automatech, čeká?

Jak uvedla mluvčí Úřadu práce ČR Kateřina Beránková, jsou dvě možnosti, které závisí na konkrétním rozhodnutí kontaktního pracoviště úřadu práce.

„Když člověk dávky zneužívá a nebo užívá k jinému účelu, může část dávek dostávat v poukázkách na konkrétní zboží, třeba na potraviny. Druhou možností je při vážném zneužití až odejmutí dávek," sdělila Kateřina Beránková. Dodala, že úřady takové případy řeší denně.