„Šlo o enterotoxikózu, původce nyní určujeme, nejspíše stafylokok nebo bacillus cereus, jinými slovy šlo o otravu z jídla, ke které došlo na příměstském táboře v Jindřichově Hradci. Bylo k nám přivezeno celkem 36 pacientů, z toho tři dospělí. Situace byla zvládnuta na urgentním příjmu, dětském oddělení a ostatních pracovištích naší nemocnice," přiblížil vypjatou situaci místopředseda představenstva hradecké nemocnice a zároveň primář ARO Vít Lorenz a dodal, že někteří z táborníků museli v péči lékařů zůstat.

„Hospitalizovali jsme celkem 17 pacientů, kteří jsou nyní již stabilizovaní a nejsou v ohrožení života," upřesnil lékař. Nejde přitom v žádném případě o běžnou záležitost.

„Jedná se z hlediska počtu ošetřených v krátkém čase o zcela mimořádnou událost, která byla velmi dobře zvládnuta i z důvodu existence urgentního příjmu a předchozího nácviku mimořádné události, kterou jsme absolvovali v součinnosti se záchrankou v minulém roce," tvrdí primář Lorenc. Celou záležitost začala okamžitě řešit také krajská hygienická stanice, která podle své ředitelky Kvetoslavy Kotrbové okamžitě zahájila potřebné kroky.

Děti se měly nakazit během výletu v jednom stravovacím zařízení nedaleko Jindřichova Hradce.

„Hned ve středu jsme na místo vyslali tým, který zahájil šetření a kontrolu provozovny. Na té věci jsme pracovali celý další den. Odebrali jsme vzorky potravin a v této chvíli čekáme na výsledky. Jakmile je budeme mít k dispozici, sdělíme další podrobnosti," uvedla ředitelka krajské hygieny Kvetoslava Kotrbová a dodala, že počet postižených může být daleko vyšší.

„Zjišťujeme také skutečný počet nakažených, protože v tom zařízení samozřejmě nejedly jen ony děti," vysvětlila ředitelka.

Zatímco provozovatele vývařovny asi čekají perné chvíle, slova chvály se snášejí na hlavy jindřichohradeckých zdravotníků.

„Jejich přístup byl opravdu profesionální. Po celou dobu s námi komunikovali a všechno zvládali na výbornou," říká matka jednoho z ošetřených táborníků, která si nepřála být jmenována.

O situaci byl okamžitě zpraven i jindřichohradecký starosta Stanislav Mrvka.

„Jako osoba zodpovědná za krizové řízení mám velkou radost, že se v nemocnici podařilo všechno zvládnout. Musím říct, že pracoviště, které jsme si v Jindřichově Hradci prosadili, se osvědčilo. Urgentní příjem obstál na výbornou, ale uznání patří všem oddělením, která se na tom podílela," nešetřil pochvalami starosta.

Pomyslný klobouk smekl i ředitel jindřichohradecké nemocnice Miroslav Janovský.

„Od našich lidí to byl naprosto skvělý výkon. Některé z nich jsme dokonce museli povolat, protože byli právě mimo službu a byli i tací, kteří přišli sami od sebe. Všechno klapalo, jak mělo a já jim musím vyslovit opravdu velké poděkování," podotkl Miroslav Janovský.

Většina ze sedmnácti hospitalizovaných dětí už je v této chvíli propuštěna do domácího ošetřování.

„Na jednotce dětské intenzivní péče zůstává již jen jeden sedmnáctiletý mladík, který toho pravděpodobně snědl nejvíce a otrava se u něj projevila nejvíc. Ale i toho nejspíše v pátek pustíme domů," informoval ředitel nemocnice Janovský.