V posledních letech však na většině středních škol včetně gymnázií stačí k přijetí dostatečně dobrý průměr známek ze základní školy. Důvodem byl mimo jiné nízký počet žáků, o které se školy mnohdy doslova praly.
Tomu, aby se i na výběrové školy, jakými by například gymnázia měla být, dostávali i studenti, u nichž se až v průběhu studia ukáže, že vědomostně svým kolegům nestačí, chce zabránit právě zavedení písemných přijímacích zkoušek na všechny krajem zřizované střední školy s maturitními obory.

Písemky mají zajistit kvalitu
„Cílem tohoto opatření je zlepšení přístupu žáků k výuce především v 8. a 9. ročníku základní školy, zvýšení úrovně kvality žáků v maturitních oborech, zamezení přijetí žáků s neodpovídajícím prospěchem," uvedl hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola.

S těmito důvody souhlasí většina pedagogů, mezi nimi i Dana Gálová, která vyučuje na Obchodní akademii, Střední odborné škole a Středním odborném učilišti v Třeboni. „Pokud bude dobře nastavená hranice úspěšnosti pro přijímání studentů, pak to smysl mít bude. Na maturitní obory by skutečně neměli být přijímáni ti, kteří by se uplatnili spíše na učilišti."

Problém: Málo žáků, mnoho škol
Naopak ředitel jindřichohradecké Obchodní akademie T.G.M. Josef Janda si myslí, že se kýžený efekt nedostaví. „Dostali jsme to příkazem, tudíž se tím budeme řídit. Nicméně si myslím, že to nebude mít žádaný výsledek." Podle Josefa Jandy je na příliš málo žáků mnoho škol a bylo by tedy potřeba změnit více věcí, například financování, nebo právě i zredukovat počet středních škol. „Je to sice zřejmě dobrý úmysl, ale není to dotažené. Bitá na tom budou podle mě například gymnázia, která musejí plnit Scio testy," vysvětluje.

O tom, že zkoušky nejsou jednotné, mluví i učitelka ze Střední školy rybářské a vodohospodářské v Třeboni Hana Votavová. „Není podle mě dobře, že nejsou jednotné testy pro gymnázia a odborné školy. Něco jako všeobecné předpoklady by mělo být všude stejné," míní.

Co se ale naopak líbí valné většině je to, že deváťáci se na základních školách budou muset připravovat déle a nepřestanou se učit hned po vánocích. „Říkám to i rodičům, aby se toho nebáli. Děti se totiž budou muset učit až do dubna, a tudíž potom přijdou i na střední školu lépe připravené," vyzdvihuje zástupkyně ředitele jindřichohradecké Střední odborné školy a Středního odborného učiliště Belinda Pragerová. Zároveň dodává, že by tak mohl i vzrůst zájem o učební obory.

Totéž si myslí i ředitelka Střední školy České Velenice  Milena Elsterová. „Odborným učilištím  by to nakonec mohlo pomoci. Navíc o absolventy učňovských oborů má mnoho zaměstnavatelů zájem, takže budoucí studenti by se toho neměli bát," upozornila.

První písemné přijímací zkoušky tak absolvují již letošní deváťáci.
„Výsledek nelze samozřejmě očekávat okamžitě. Lze jej zaručit při dlouhodobějším dodržování nastavených kritérií přijímacího řízení," uzavřel jihočeský hejtman Jiří Zimola.

Petra Jouzová