Jak říká třeboňský veterinární lékař Karel Volf, pes umírá ve strašných mukách: „Vlastně se uškrábe k smrti."
Státní veterinární správa provedla  v letech 2011 a 2012 monitoring v populaci divokých prasat, pro který byly využity vzorky odebrané od ulovených divokých prasat pro vyšetření na klasický mor prasat. Z výsledků je zřejmé, že u zhruba jedné třetiny divočáků se vyskytují protilátky proti viru Aujeszkyho choroby. To znamená, že se tato zvířata s virem za svého života setkala.

Z toho vyplývá, že nebezpečí pro psy skutečně hrozí. „Jednak se prakticky denně setkáváme s nehodami, kdy zvěř srazí auto. Zraněné zvíře pak ve stresu ve zvýšeném množství vylučuje nebezpečné zárodky. Také je období naháněk a ne všechna postřelená zvířata se myslivcům podaří dohledat," naznačuje Karel Volf a dodává, že proto je nutné být při venčení opatrný a mít psa pod kontrolou.

Vlastní zkušenosti s Au᠆jeszkyho chorobou u psů zatím však nemá. Setkal se s ní kdysi u faremního chovu prasete domácího, který se musel tehdy celý likvidovat.

Podle předsedy myslivecké komise okresního mysliveckého spolku Bohumíra Urbana je znám z médií případ úhynu loveckého psa z Moravy. „My s tím zatím praktické zkušenosti nemáme.  Odebírají se vzorky krve na klasický mor prasat a zároveň na Aujeszkyho chorobu," podotkl Bohumír Urban.