Lidé, kteří totiž přinášejí do výkupen železo, nedostanou peníze za šrot na ruku, ale výkupna jim obnos zasílá buď na účet, anebo složenkou. Smyslem úpravy je snaha omezit krádeže kovů.

Například Jan Tripes, který provozuje kovošrot a výkupnu sběrných surovin
v Trhových Svinech a v Děbolíně u Jindřichova Hradce, říká, že jednoznačně je znát úbytek klientů.

„Chodí k nám daleko méně lidí. Je možné, že platba za hotové je více lákala. Myslím si, že ale zase začnou chodit, možná, že někteří si i zařídí účty, když budou chtít mít zaplaceno za kovový odpad. Je to ale celé složité, někdo přinese třeba jen dvacet kilo šrotu, strhneme mu dvacku za převod na účet a nebo poplatek za složenku a už mu moc nezbyde," míní Jan Tripes a doplňuje, že je ale příliš brzy hodnotit dopady vyhlášky.

Prakticky stejná situace je 
i v dalších sběrnách na Jindřichohradecku, například pracovník v hradecké výkupně v Nádražní ulici hovoří 
o zhruba třicetiprocentní návštěvnosti.

Rovněž podle policejní mluvčí Hany Millerové je na vyhodnocení účinku opatření příliš brzy. „Od začátku března jsme nezaznamenali trestný čin spojený s odcizením kovů," sdělila s tím, že tím jsou míněny případy se škodou nad pět tisíc korun a nebo pachatelé, kteří byli v posledních třech letech za podobný případ souzeni. 

O tom, že s platbami na účet není problém, se přesvědčila Lucie Hochmanová z Jindřichova Hradce. „Dovezla jsem do sběrny šrot, vzali si ode mě číslo účtu a vypsali nějaké papíry, takže tady asi je nějaká administrativní zátěž, ale jinak vše fungovalo normálně a za dva dny jsem měla na účtu 84 korun. Ani jsem neměla strženo za bankovní převod," uvedla.

Přestože pro zloděje kovů by měl být zákaz vyplácení peněz za šrot v hotovosti komplikací, minulý týden na Strakonicku svědek přistihla dva muže, jak v jedné fabrice kradou kabely a zavolal policii. Další koumáci odcizili třicet čerstvě zabetonovaných sloupků u dálnice D3.