„Co se dělo poslední rok, už bylo opravdu strašné. Každý den jsme vyváželi dvě kolečka prázdných lahví, nedopalků, měli jsme rozbité krmítko pro ptáky, posprejované stromy, rozbité lavičky. Situace už přesáhla rozumnou mez. Proto jsme přistoupili k novému provoznímu řádu. Pro nás je důležité, že v momentě, kdy nějaký vandalismus a narušování pořádku objevíme, tak naši zaměstnanci mohou výtržníky vykázat," naznačuje dačický kastelán.

Pokračuje, že mezi hlavními body řádu je zákaz konzumace alkoholu v celém areálu parku, stejně jako vstup všem osobám podnapilým.

„Park se kdysi na noc zavíral, ale to neznamenalo, že se sem  nestahovaly nekalé živly. Nyní jsme otevírací dobu do řádu opět zahrnuli. Ale je to zelená zóna ve městě a nechceme omezovat ostatní lidi," míní kastelán. Doplňuje, že zpoplatnění návštěvy  parku by bylo opravdu krajním řešením.

Zprávy o zavedené novince se mezi dačickými občany poměrně rychle šíří. Například Anna Štěbetáková sice do parku nechodí, ale o novém řádu již slyšela a souhlasí s tím, že by se návštěvníci měli chovat slušně.

Myslí si, že je opatření hlavně adresováno na omladinu: „Je faktem, že by mládež po sobě neměla zanechávat nepořádek, ale zase, když si tam děti zahrají na kytaru a zazpívají, tak by to nemělo vadit. Vždycky je to ale o konkrétních lidech."

Právě nový návštěvní řád zámeckého parku by měl dát podle starosty Dačic Vlastimila Štěpána nástroj i strážníkům městské policie, aby mohli v případě problémů zasahovat.

„Vzhledem k tomu, že se jedná o soukromý objekt, měli strážníci omezené možnosti. Podobné problémy se objevovaly v autobusové čekárně a se zavedením nového provozního řádu se strážníci mají o co opřít," uvedl.