To ale přišlo líto místnímu starostovi Petrovi Urbanovi a společně s manželkou se rozhodli organizovat tuto společenskou akci každoročně.„Už při tom původním kácení se tady hrávalo divadlo, jak babka s dědkem chodili krást dřevo. My jsme pak právě ty divadelní scénky dostali na starost a od roku 2007 vymýšlíme něco sami," vysvětlil bednárecký starosta. První představení, do kterého se zapojilo přibližně patnáct nadšenců, mělo takový úspěch, že s touto tradicí pokračují dodnes. „V roce 2011 dokonce vznikl divadelní soubor bednáreckých ochotníků Bednochot. Vždy tak měsíc a půl předem zkoušíme, snažíme se vymýšlet nové věci," pokračuje Petr Urban.

Letošní představení s názvem Bylo nebylo sice poskládali z předchozích her, které ale doplnili novými prvky a publikum je za to odměňovalo ovacemi na otevřené scéně i salvami smíchu. „My sem na tohle jezdíme každý rok. Mám tady dceru a vnučka dokonce v představení hraje," říká Marie Nedbalová z Jindřichova Hradce. Podle ní i její dcery to ale v Bednárci podobně žije po celý rok. „Místní hasičky pořádají spousty akcí pro děti, jako je den dětí, rozloučení s prázdninami nebo Mikuláš."

Na dalších se podílí obec. „Drží to tady hlavně mladé rodiny s malými dětmi. Těch do patnácti let tady máme 23, což je na 110 obyvatel pěkné číslo. Věkový průměr je tak kolem čtyřiceti let. Snažíme se, aby obec žila a lidem se tady líbilo," dodává starosta.

Že se v Bednárci nelíbí jen místním, ale i turistům, potvrzují manželé Kůrkovi ze Žirovnice, kteří se na kácení máje zastavili náhodou. „Vyrazili jsme na výlet na kolech za známými do Jarošova a cestou jsme zahlédli tuhle slávu. Je to fajn, že se ještě lidi umí takhle bavit."

Divadlem ale zábava v Bednárci nekončila. Večer nastoupila kapela Second Service Band a téměř dvě stovky návštěvníků mohly nerušeně pokračovat v zábavě.

7490 korun se podařilo vybrat na závěr divadelního představení, které sehráli bednárečtí ochotníci z divadelního spolku Bednochot. Původní záměr použít vybrané finance na další rozvoj divadelníků doznal na poslední chvíli změny. Peníze totiž poputují do jedné z jihočeských obcí, kterou letos zasáhly povodně. O konkrétním místě rozhodne obecní zastupitelstvo.

Petra Jouzová