Příjezdové cesty i historické náměstí obsadili uniformovaní policisté, na ulicích se pohybovali chlapíci v tmavých oblecích, se sluchátky v uchu a podezřelou boulí v podpaždí. Limuzíny dávaly tušit, že do města nezavítal jen tak někdo.

A skutečně. Ruce si zde totiž podávali nejmocnější muži a nejvlivnější politici České republiky a sousedního Rakouska, aby během společné konference rozvíjeli vztahy obou zemí se zvláštním důrazem na příhraniční spolupráci. Sjeli se sem senátoři, poslanci českého i rakouského parlamentu, hejtmani a zástupci příhraničních regionů, velvyslanci, starostové a mnozí další.

To, že podobně významný summit hostí Slavonice, je podle starosty Hynka Blažka nejen poctou, ale pomůže to i upozornit na některé problémy, s nimiž se městečko potýká. „Musím za všechny slavonické občany říct, že jsme rádi, že takto významné jednání se koná zrovna u nás. Slibujeme si od toho zejména to, že budeme moci poukázat na podmínky, které jsou v pohraničí stále do jisté míry specifické," poznamenal starosta.

Jako červená nit se celou konferencí táhla problematika imigrační krize. Mocní z obou stran hranice se ale dokázali shodnout na tom, že rozhodně nechtějí vrátit zpátky dobu, kdy byly naše země oddělené ostnatým drátem. To ostatně deklaroval i předseda senátu Milan Štěch, z jehož iniciativy se setkání konalo a působil při něm tedy v roli hostitele.

„Dali jsme si najevo, že vztahy chceme prohlubovat i do budoucna, a to v době, kdy se v Evropě pod dojmem migrační krize stále více hovoří o potřebě chránit hranice. My všichni jsme pro ochranu schengenské hranice, ale rozhodně nejsme pro to, abychom nějak obnovovali hranice mezi oběma zeměmi," prohlásil Milan Štěch a dodal, že k tomuto postoji přispívá česká i rakouská historická zkušenost.

„Na vlastní kůži jsme již poznali, jak ohromná výhoda otevřené hranice jsou. Já i někteří moji kolegové jsme ještě žili v době, kdy tady národní hranice, a to dokonce s ostnatým drátem, byla. Teď už je naštěstí jenom na mapě, ale v našich hlavách ještě občas přetrvává," podotkl předseda senátu a tento názor potvrdil i jeho protějšek.

Předseda Spolkové rady parlamentu Rakouské republiky Josef Saller zdůraznil, že právě v současné nelehké době je potřeba spolupráce větší než jindy, a to zejména v příhraničních oblastech. „Všechny evropské státy jsou vystaveny obrovským problémům. Na jedné straně nám musí jít o to, abychom si i v těchto časech zachovali identitu vlastní země, ale zároveň, a je to mnohem více důležité než kdy jindy, musíme spolupracovat se všemi ostatními. Právě vztah mezi Českou a Rakouskou republikou je v tomto ohledu velice dobrým příkladem," uvedl Josef Saller.

Ostatně, bylo jen málo bodů, na nichž by se obě strany neshodly a dokonce se zdálo, že vysloveně kontroverzní témata spíše nevyhledávají. Vypadalo to tak alespoň podle odpovědi Milana Štěcha na dotaz, zda se v diskusi věnovali i problematice atomové energie.

„Toto téma jsme zatím nijak nediskutovali, bavil jsem se o tom jen velice krátce s jedním starostou," konstatoval.