17.55 hod. - Další lidé píší své komentáře na facebookovou stránku Jindřichohradeckého deníku:

"Čím dál více platíme za veřejne služby, do kterých patří i bezpečnost, dluh se stále navyšuje, vzdáváme se více a více svobody, ale dostáváme čím dál méně, nefunguje to.Rešením je vypustit ten obrovský sociální balík peněz, který vše způsobuje a staví věci na hlavu a nechat o penězích rozhodovat ty, co je generují výměnou za přidanou hodnotu druhým lidem. Zredukovat daně, odvody a regulace, protože s penězi v nesprávných rukách je to jako se zapalovačem u stohu slámy" napsal Jaroslav Chalupský z Jindřichova Hradce.

Martin Kostříž z Jindřichova Hradce zase míní, že toto je jen začátek.

Ostatní přidávají místo komentářů jen emotikony, které slzami hovoří za vše.


13.12 hod. - Karel Macků.Zdroj: archiv DeníkuKarel Macků, starosta Dačic: Ani si nedokáži představit hrůzu a smutek těch, kteří měli v Nice své rodiny, nebo přátele. Mohu jenom vyjádřit svoji lítost a solidaritu s nimi. Vypadá to, že se bohužel terorismus stává nedílnou součástí našeho života. Nikdo neví, jestli se jedná o důsledek sociální, nebo migrační politiky evropských států, jestli je to důsledek evropského angažmá v boji proti islámskému státu. Co je ale nad slunce jasné je to, že se nás teroristé snaží vyděsit a že jsou teroristické útoky vodou na mlýn všem extrémistickým skupinám. Postupně tak přicházíme o svobodu výměnou za možná zdánlivý pocit bezpečí. Všichni jsme otřeseni tragédií z Nice, jsme smutní z neštěstí, které potkalo tamní obyvatele, ale nenechme se zlomit a zastrašit. Naopak seberme všechny své síly k boji proti těm co nás chtějí připravit o naši svobodu a náš život.

11.16 hod. - Velmi pozorně sledují veškeré dění v Evropě  také v Informačním centru pro mládež v Jindřichově Hradci (ICM), které vysílá mladé lidi do zahraničí na nejrůznější workshopy či dobrovolnické projekty, při kterých se scházejí lidé z mnoha koutů světa. "Teroristické útoky jsou zlo, proti kterému se nedá bránit. Každý stát na ně reaguje bezpečnostními opatřeními. Protože vysíláme do zahraničí skupiny mladých lidí, sledujeme velmi pozorně aktuální situaci a vždy mladé lidi poučíme, jak předcházet různým bezpečnostním rizikům. Pravdou je, že se vyhýbáme vysílání mladých do míst, které nedoporučuje ministerstvo zahraničí na svých stránkách. Domnívám se, že teroristé si mimo jiného přejí i to, abychom se všichni báli, měnili své zvyky. V rámci Evropy by se měla nastavit taková pravidla, aby se na její území umožňoval přístup jen prověřeným lidem s platnými doklady a bezpečnostní situaci by měli řešit koordinovaně všechny státy EU. Rozhodně si však nemyslím, že by lidé měli přestat cestovat a poznávat jiné země, zvyky, historii i současnost a setkávat se s lidmi jiných národností," míní Marcela Kubincová z ICM Jindřichův Hradec.

11.07 hod. - Do Francie na dovolenou právě míří podnikatel Michal Blažek z Malíkova nad Nežárkou. „Jedeme do oblasti nedaleko Saint-Tropez, což je asi sto kilometrů od Nice. Zpráva o tamním útoku nám sice na klidu nepřidá, ale o zrušení dovolené jsme neuvažovali. To bychom dnes nemohli nikam. Člověk si nemůže být jistý třeba ani v Praze. Podobným věcem se dá, bohužel, jen těžko předejít, teroristům jde o to vyvolat mezi lidmi strach a paniku."

10.26 hod. - Jen přibližně osmdesát kilometrů od Nice, v Cannes, je právě na dovolené Karolína Slípková, která studovala francouzské gymnázium v Táboře. "Tady se naštěstí nic neděje. Atmosféra je tu normální, jen je toho plná televize a noviny. Slyšela nějaké fámy o tom, že by nějaký útok mohl tady na Rivieře hrozit, proto jsme se chtěli ubytovat v nějakém menším městečku. Bohužel tím, že je teď hlavní sezona, bylo vše dost vybookované, tak jsme zvolili Cannes. Více policistů tu včera určite nikde nebylo. Cannes je přeci jenom 80 kilometrů od Nice, byl tu včera také ohňostroj k výročí dobytí Bastilly a více lidí," popsala situaci.

9.55 hod. Jan Zedník z Deštné, akreditovaný asistent poslance Jiřího Pospíšila v Evropském parlamentu v Bruselu:  Nice je tragedie, mrzí mne, ze opět umírali nevinní. Ptám se, kdy už konečně Západ zničí Islámský stát pozemní vojenskou operací a ukončí tím masovou migraci stejně, jako zvýší bezpečnost svých občanů? Kolik lidí ještě musí zemřít, aby se daly věci do pohybu?

9.48 hod. - ohlasy návštěvníků facebookové stránky Jindřichohradeckého deníku:

Radka Krejčová, Tábor: Je mi to moc líto. Do Francie jsem 9 let jezdila na dovolenou, moc se mi po ní stýská. Bohužel, zbydou jen vzpomínky.

Lukáš Zwicker, J. Hradec:  Je to děs co se deje! Ale myslím si, že by to chtělo zpřísnit ochranu každé země. A zpřísnit a dbát na lidí žijící v ní.  Ale politici nikdy nebudou asi bránit lid a je jim lhostejné, co se v zemi děje.

Jan Coufal, J. Hradec:  
Hlavne si tu ty muslimy nesmíme pustit doČR. jinak to tu bude stejné  jako ve Franci nebo Německu.

Blanka Vojtová, Popelín:  Je to velká tragedie, nemohu pochopit, jak se ten kamion mohl dostat až k davu lidí, asi špatná organizace.

9.34 hod. - Na soustředění v italských Alpách je právě v těchto dnech Jakub Kopřiva, jindřichohradecká rychlobruslařská naděje. Právě tam se také o útoku v Nice dozvěděl. Sám s týmem hodně cestuje, ale obavy nepociťuje. "Vzhledem k tomu, že cestujeme výhradně auty, téměř žádná opatření nenepociťujeme. Akorát poslední dobou na státních hranicích,  ale to moc kontrola není. Obavy u oblastí, kam jezdime, moc nejsou," zmínil.

9.26 hod. - Jindřichohradečtí skauti, kteří momentálně pobývají na táboře, se zprávy o masakru dozvídají pozvolna, protože jsou odříznutí od médií. „Je to hrůza, postupně se dozvídám další informace. Kór, když se to stalo na oslavách pádu Bastily. Na táboře právě na toto výročí mezi staršími dětmi i přišla řeč. Ve čtvrtek jsem v autě poslouchala v rádiu, jak mluvili o obrovském davu lidí na těchto oslavách a vzpomněla jsem si na útok v redakci francouzského časopisu Charlie Hebdo. A říkala jsem si, že to určitě mají nějak zabezpečené, že se taková věc nebude opakovat. Je to moc smutné," uvedla jedna z tábornic Kateřina Člupková, která má na starosti zásobování tábora.

9.18 hod. - Jaroslav Cempírek.Zdroj: archiv DeníkuZpráva z Nice zasáhla i Jaroslava Cempírka, učitele jindřichohradeckého gymnázia, který, jak sám říká, cestuje celý život. Přesto strach z cestování nemá. "Když máme smůlu, nešťastně spadneme a zemřít můžeme kdykoli. Kdyby se člověk bál, nesměl by vystrčit nos z domu. Ale tady jsem zoufalý z toho, k čemu nás donutili islamisté, kteří nám jednoznačně vyhlásili válku. Oni zákeřně útočí na "měkké" cíle, ty se ochránit nedají, leda zalézt a nevycházet a my nejsme schopni s tím bojovat. Ale rozhodně se nesmíme bát, ale být odpovědní a obezřetní," míní Jaroslav Cempírek s tím, že situace je zkrátka složitá a ani evropší i světoví politici jí příliš nepomáhají.
Sám ve Francii byl nedávno. "Byl jsem v Paříži o Vánocích, bydleli jsme kousíček od klubu Bataclan, kde teroristé útočili. Všude kolem chodili ozbrojenci připravení střílet. Cítil jsem se tam relativně bezpečně," vypověděl.

Svůj ohlas připojil také Jiří Kohout z Vinařic. "Nemám strach. To je přesně to co chtějí. Očekávám však již konkrétní kroky od politiků k zabezpečení bezpečnosti. Nerad bych došel do situace, kdy se toho bude muset chopit samotné obyvatelstvo," upozornil.

8.37 hod. - Milan Kasper, Jindřichův Hradec. Zdroj: Deník/Milan SoldánPrávě v těchto dnech se ve Franci jede slavný světový závod Tour de France, kam většinou jezdí jako divák i Milan Kasper z Jindřichova Hradce. Letos návštěvu cyklistického svátku vynechal. Je přesvědčený, že si terorista tento čas vybral nejenom kvůli tomu, že měli Francouzi svůj státní svátek. „Na Tour de France přijíždí mraky lidí z celého světa a Francie je tím hodně viditelná a zviditelní se daleko více i takový čin, neboť se sem sjíždějí milovníci cyklistiky z celého světa," míní Milan Kasper.

A jaký je váš názor na krvavé události ve Francii, napiště nám, diskutujte, přidejte se k diskutujícím na náš facebook 

Aktuální informace můžete sledovat ZDE