VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Gulášový král s vařením raději nespěchá

Litvínovice/FOTO/ – Hořký, příliš slaný, kyselý, pálí jako kráva, chutná jako rajská, je cítit vanilkou, lákem z okurek, má vyblitou barvu, je v něm příliš sádla, maso jako podešev, připálený, nepoživatelný.

11.5.2010
SDÍLEJ:

V Litvínovicích soutěžili v sobotu o titul Gulášový král. Rozhodující slovo měla odborná a laická porota.Foto: Deník: Hana Svítilová

I tak nemilosrdné výhrady padaly z laické i odborné poroty, která v sobotu večer v litvínovické hospodě Na Zlaté stoce ochutnávala šestnáct soutěžních gulášů.

Všechny usilovaly o titul Král gulášů. V obci nedaleko Českých Budějovic jej vyhlašovali již pojedenácté, letos poprvé však soutěžící museli vařit před zraky hostů, a to navíc v kotlících na otevřeném ohni.

Právě občasné nevybíravé výroky porotců svědčily o tom, že ne každý se s vařením pod širým nebem dokázal popasovat se ctí. Neplatilo to ale o rodinném týmu Sobíškových, který jednoznačně zabodoval u obou porot a odnesl si hned dvojí prvenství. Získal 226 z 250 možných bodů. A nebylo to poprvé, titul Gulášový král už Jaromír Sobíšek získal v několika předchozích letech. „Měl špičkové parametry, to byl guláš, jak se patří,“ vysekl nejlepším kuchařům poklonu i odborník na slovo vzatý Petr Stupka.

„Do guláše dávám vždy dobrou papriku, mírně pepře a trošičku chilli papriček. Příprava chce čas, při vaření se nesmí chvátat, nechtělo to žádnou vysokou teplotu, pak kotlík vařil líp než plotna v kuchyni,“ prozrazuje to nejdůležitější pravidlo vítěz soutěže. Vaření je jeho koníčkem a doma není jeho doménou jen guláš. „Já mám nejraději taťkovu svíčkovou,“ prozrazuje dcera a zároveň platná pomocnice při soutěži Petra. I ona má praxi z domova, ale už dávno její role v kuchyni nespočívá jen v přinášení surovin či loupání cibule. „Třeba špagety, koláče, bábovky a dorty dělám sama,“ říká skromně.

Další dobroty bude moct vařit i s pomocí praktických cen, které spolu s tátou vyhrála. Také ostatní si odnesli většinou něco užitečného do kuchyně a navíc i radu kuchaře Petra Stupky, jak na dobrý guláš: „Je třeba mít dobrou papriku, při vaření na ohni je třeba ale také opatrně zacházet s česnekem, část se dá na začátku, část až před koncem vaření, v mnoha guláších chybělo víc majoránky, tu a tam z nich byla cítit umělina po zaručených přísadách. Několika týmům se připekla paprika, buď na začátku, nebo při dušení na okraji a oni to seškrábli dovnitř, pak byly guláše hořké. Úspěšné může být mírné zahuštění chlebem, naopak příliš feferonky přebije opravdovou chuť guláše.“

Autor: Hana Svítilová

11.5.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

V Polné na Šumavě se natáčel film Jerzyho Kosińského - Nabarvené ptáče.

Každý z nás se může stát nabarveným ptáčetem, říká režisér Václav

Ilustrační foto.

Volali policii, ale nakonec nic řešit nechtěli

Lidem v Radouňce vadí odklad prací

Jindřichův Hradec – Již v úterý byly kvůli zahájení výstavby dešťové kanalizace zrušené zastávky MHD Radouňka Kopeček a Radouňka. Lidé tak musejí chodit od hlavní silnice i přes kilometr pěšky.

Bez řidičáku se vozem vydal do ulic

Dačice - Řidič bez bodů měl navíc řidičák odebraný i ze zdravotních důvodů.

Medvědář chystá v životě zámeckých medvědů velikou změnu

Český Krumlov – Lešení nyní stojí ve velkém výběhu medvědária na českokrumlovském zámku. Medvědice Marie Terezie ve vedlejším betonovém výběhu si moc klidu neužije.

Kam za zážitky nejen o víkendu? Inspirujte se na novém webu Tipy Deníku

Chcete mít přehled o kulturních, sportovních a dalších akcích ve všech regionech? Pak navštivte naši stránku www.tipydeniku.cz, kde najdete fůru inspirace co podniknout nejen o víkendu.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení