Zásahy hasičů v bytových domech patří k těm nejobtížnějším. Kvality hradeckých profesionálů prověřil nedávný požár paneláku na sídlišti Vajgar, který skončil tragicky pro mladého muže, jehož požár uvěznil v bytě.

Boj se živlem v těchto podmínkách přináší podle vedoucího pracoviště prevence ochrany obyvatelstva a krizového řízení jindřichohradeckých hasičůLuboše Havlíčkajedno velké nebezpečí, a tím je připojení domu na elektrické a plynové sítě. V tomto ohledu se však hasiči setkávají s nešvarem, který jejich práci značně komplikuje.

„V posledních letech stále častěji bojujeme při zásazích v bytových domech se zmatečným nebo zcela chybějícím označením hlavních uzávěrů plynu, elektrické energie a vody," říká Luboš Havlíček a dodává, že takové zanedbání může mít velice snadno fatální následky.

„Že se v tomto případě jedná o ohrožení zbytečné, kterému se dalo snadno předejít, nemusím jistě ani připomínat," apeluje hasič na majitele bytových domů a žádá společenstva vlastníků a bytová družstva, aby ve svých objektech označení přípojek prověřily.

Kde přesně je možné vypnout například přívod plynu však často nevědí ani samotní obyvatelé domů, i když většina z nich, jako je třeba Lukáš Jirků z Jindřichova Hradce, je přesvědčena, že v případě nouze by si dokázala poradit. „Hlavní uzávěr plynu jsem nikdy záměrně nehledal, ale kdyby bylo třeba, snad by to nebyl takový problém. Myslím, že pokud bych ho našel, dokázal bych ho i vypnout," věří Lukáš Jirků. Jak však navíc upozorňuje hasič Luboš Havlíček, hrozí bytovým družstvům za špatné označení uzávěrů i značné postihy.

Za porušení požárních předpisů hrozí podle Luboše Havlíčka právnickým osobám až půlmilionová sankce. Hasiči se navíc na správné označení hlavních uzávěrů chtějí nyní více soustředit. „Hasičský záchranný sbor zařadí do plánu kontrol v následujícím období i tematické kontroly bytových domů a kromě plnění ostatních povinností, jako například udržování volných únikových cest, revizí elektroinstalace budovy a plynových zařízení, se bude soustředit zejména na nezaměnitelné a srozumitelné označení hlavních uzávěrů vody, plynu a elektrické energie," předesílá hasič a dodává, že takové kontroly nejsou v žádném případě samoúčelné. „Jde o to upozornit na samu skutečnost, že tyto povinnosti existují a jejich neplnění může v konečném důsledku znamenat ohrožení nejen obyvatel, kteří se nacházejí v domě, ale i zasahujících hasičů," vysvětlil.