„Jihočeští hasiči o prodlouženém víkendu vyjížděli do některých míst, kde pršelo, a pomáhali hlavně s čerpáním vody,“ vysvětluje mluvčí kraje Kateřina Koželuhová.

„V sobotu u Soumarského mostu evakuovali 40 lidí včetně jednoho dětského tábora. V pondělí kvůli odpoledním dešťům stoupla hladina říčky Smutná na Táborsku. V Ratajích bylo ze tří dětských táborů evakuováno 143 osob.“

Organizátoři pobytových akcí, které nejsou nahlášeny, by se měli kvůli bezpečnosti ozvat

V souvislosti s předpovědí počasí hasiči předpokládají, že by opět mohli vyjíždět k preventivní evakuaci některých dětských táborů u vodních toků.
„Hasiči a krajská hygienická stanice proto monitorují situaci a zjišťují, zda někde v okolí vodních toků nejsou nenahlášené dětské tábory,“ pokračuje Kateřina Koželuhová. „Především z bezpečnostních důvodů by měli organizátoři neevidované tábory nahlásit.“

K další evakuaci osob došlo v noci z pondělí na úterý v Jistebnici na Táborsku, kde hrozilo protržení hráze rybníka Smolík v obci. Tisovský rybník nad obcí měl poškozenou ochrannou hráz, ale hasičům a dalším pracovníkům se podařilo odtok přehradit.

Armáda v akci

„Policie nasadila do terénu svůj posttraumatický tým, který úzce spolupracuje s Českým červeným křížem. Ve vytopených oblastech pomáhají lidem psychicky zvládat situaci. V postižených oblastech pomáhá následky povodně odstraňovat 20 kusů armádní techniky a celkem 24 vojáků,“ říká Koželuhová.

V úterý Jihočeský kraj vyhlásil sbírku na pomoc lidem postiženým povodní.

Peníze mohou dárci posílat na konto sbírky na číslo účtu 47 49 47 49/0300. Žádosti o pomoc a konkrétní nabídky materiální pomoci jsou dál soustřeďovány na Zelené lince na čísle 800 100 450.