Ten má v současné má kolem 25 členů. Starostou sboru je František Kříž a velitelem Bohumil Marek. Vzhledem k tomu, že základna není příliš početná, činnost sboru odpovídá počtu členů. Naštěstí v novodobé historii sbor nemusel zasahovat při samotném požáru, ale povodeň se obci nevyhnula. Především v roce 2002 místní hasiči splnili nezbytnou úlohu při záchranářské práci u místních obyvatel.

Požární sport
Sbor má dlouholetou tradici, ale na sportovní úrovni se domácí soutěžní družstvo pohybuje zhruba od roku 1997. V roce 2001 se zapojilo do seriálu soutěží Jihočeské hasičské ligy. Hasiči ve Žďáru také sami pořádají soutěže v požárním útoku, které se staly každoročně tradicí pro tři až čtyři desítky spokojených družstev, místních lidí a příznivců požárního sportu.

V roce 2002 a 2003 žďárský tým Jihočeskou hasičskou ligu vyhrál a na základě těchto zkušeností se družstvo účastnilo také soutěží na republikové úrovni. Zde slavilo první úspěch na prestižní soutěži v Českém Krumlově, kde za účasti 110 družstev z celé republiky zvítězilo.

V roce 2004 se soutěžní družstvo zapojilo do Extraligy ČR v požárním útoku. V ní celkově obsadilo krásné třetí místo a rok poté sedmou příčku. Sbor se také v roce 2005 podílel na pořádání jedné z těchto soutěží v Nové Včelnici, vůbec první a zatím poslední v Jihočeském kraji! Tato domácí soutěž měla velký úspěch, sjelo se na 50 družstev.

V následujícím roce se soutěžní družstvo seriálu Extraligy ČR v požárním útoku neúčastnilo pravidelně a opustilo i od pořadatelství, a to převážně z důvodu značně vysokých nákladů a vysoké odpovědnosti pro tuto soutěž.

Přesto i v dalších letech dosahovali skvělých výsledků. Například ve Vacenovicích  na Hodonínsku na  Turnaji mistrů v nominačním závodě pro nejlepší družstva všech lig celé republiky obsadili 3. místo. Vavříny sklízeli na soutěžích po celé republice.  Mimo jiné  drží rekord Táborské ligy v kategorii mužů z roku 2008 časem 16.28 sekundy.

K obci Žďár, která převážně zajišťuje provoz soutěžního družstva se podařilo dohodnout i s SDH SPORT o vzájemné spolupráci ve vybavení, vývoji a technice.

Letošní závody
Letošní rok už má za sebou i první hasičská klání. V nedalekém Zdešově se konal 2. ročník velikonoční soutěže za účasti 47 týmů mužů a žen. V kategorii mužů sice SDH  Žďár loňské prvenství neobhájil, ale 2. místem určitě své příznivce nezklamal. I Táborská hasičská liga se už rozjela. Ve Dvorcích na Táborsku se konalo 1. kolo a za účasti 53 družstev mužů a žen, mezi muži Žďárští obsadili páté místo. V následném finále jako jediné družstvo časem pod 15 vteřin na 2B zvítězili.

Luboš Horký, SDH Žďár


POZVÁNKA NA SOUTĚŽ

Soutěž O pohár SDH Žďár, která se uskuteční již tuto sobotu od 13 hodin,  je zařazena do seriálu soutěží Táborské hasičské ligy.
„Los pořadatelství do ligy byl velice napínavý, nikdo ze zájemců neměl jistotu. Takže jsme rádi za projevenou důvěru v podobě možnosti tuto akci hostit. Vzhledem k velkému zájmu o soutěž jsme za podpory vedení obce Žďár vybudovali novou základnu se zámkovou dlažbou i s odvodněním a doufáme, že tímto si zvýšíme šance v příštím roce," zvou k návštěvě dobrovolní hasiči ze Žďáru.