Jak vysvětlila tisková mluvčí třeboňské radnice Jitka Bednářová, soutěž má pět základních kategorií a udělována je také Cena hejtmana. „Přihlášené stavby hodnotí jedenáctičlenná porota, rozhoduje podle technických údajů uvedených v přihlášce, ale zároveň porotci stavbu osobně navštíví a kromě posouzení stavebních záležitostí se zaměřují i na provoz budovy,“ vyjmenovala.

V právě ukončené soutěži, kdy se hodnotily stavby z období od roku 2014 do roku 2016, bylo celkem 45 přihlášených stavebních realizací. Kromě titulu Presta – prestižní stavba jižních Čech – byla ohodnocena i druhá a třetí místa v jednotlivých kategoriích a ta získala čestná uznání.

Město Třeboň do klání přihlásilo projekt Zachování kulturního a historického dědictví v Domě Štěpánka Netolického a podařilo se mu uspět. V kategorii Občanské a průmyslové stavby – rekonstrukce – získal dům druhé místo, tedy čestné uznání Presta, a to za citlivé provedení rekonstrukce objektu a kvalitní řemeslné a restaurátorské práce.

Dům přírody Třeboňska.
Loňský rok byl „u Štěpánka“ i v Domě přírody rekordní

Starostka města Terezie Jenisová popsala, že na počátku rekonstrukce stál zásadní cíl, kterým bylo obnovit tento krásný historický dům v centru města a vrátit mu život. „Musím říci, že architektu Jaromíru Kročákovi se to citlivým a pokorným přístupem podařilo. Osobně si nejvíc vážím toho, že rekonstrukcí domu se povedlo přivést lidi do centra města,“ vyzdvihla a dodala, že za necelý rok fungování zavítalo do Domu Štěpánka Netolického více než 15 tisíc návštěvníků.

Dům Štěpánka Netolického v Třeboni získal čestné uznání Presta za citlivé provedení rekonstrukce objektu a kvalitní řemeslné a restaurátorské práce.Zdroj: Deník / Lejtnarová Petra

Jak dodala tisková mluvčí radnice Jitka Bednářová, úspěch v soutěži ale zaznamenala i další třeboňská stavba a dále i místní projekční kancelář. Cenu vyhlašovatele Svazu podnikatelů ve stavebnictví si odnesl projekt obytného domu Valy Třeboň od architekta Petra Šímy a Cena vyhlašovatele České komory autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě patří společnosti JK-Stavprojekt, s.r.o. Třeboň za novostavbu centrálních laboratoří Vysoké školy technická a ekonomická v Českých Budějovicích.