„Byla jsem na chalupě u Plavska, prošla les křížem krážem  a cestou jsem zahlédla jen tři holubinky, které nesbírám," popsala nezdařenou houbařskou výpravu Marie Jílková.

Její slova potvrzuje i třeboňská mykoložka Libuše Kotilová: „Houby teď moc nerostou. Dá se najít muchomůrka růžovka – lidově masák a jsou vidět víc i lišky, těch je místy hodně."
Na současném stavu se pravděpodobně podepsal červnový týden tropických teplot a mokro. „Prostě podhoubí nemá optimální podmínky a navíc je dost chladno. Těžko říct, jak se to bude dál vyvíjet," uvedla Libuše Kotilová.
Jsou ale místa, kde je situace o něco optimističtější. Například v okolí Starého Města pod Landštejnem je v současné době podle starosty Mariána Khandla boom lišek. Není to sice na rojnice, ale místy se prý dá nasbírat klidně i celý košík „bramborák". „Pod břízkami jsou křemenáče a na cestách koloděje a kováře. Na vlhkých místech lze najít skvost kuchyně muchomůrku růžovou," doplnil.
O liškách mluví i další houbaři například v okolí Lásenice a Vydří. Ale třeba na Novobystřicku podle Moniky Roháčkové není ani prašivka.
Jaroslav Kučera na houby chodí až na podzim: „Teď je moc klíšťat a houby, pokud vím, taky moc nerostou."