Dohady o myšlence zřízení druhého dvora pro sběr odpadů, které se již nějaký čas nesou městem u Vajgaru, potvrdil ve čtvrtek jindřichohradecký starosta Stanislav Mrvka. „Myšlenka na další sběrný dvůr je vážně v našich hlavách a v současnosti se jí intenzivně zabýváme. Podstatné ale především je, že sháníme dotaci,“ sdělil.

Už v letošním roce se město přihlásilo o dotaci ze Státního fondu životního prostředí. Překážkou se však stala nová podmínka, která peníze přisypala jenom obcím s počtem obyvatel do pěti tisíc. Zbytek měl prostě a jednoduše smůlu.

„Pokud by se nám to nepovedlo ani letos, tak příští rok už budeme muset zvažovat, zda sběrný dvůr nefinancovat z vlastních prostředků města,“ vysvětlil Mrvka.

Starosta dále také potvrdil, že ve hře je rovnou několik míst, kde by nový dvůr mohl vyrůst. Jednou z možností je sídlo společnosti Mihos u bývalých jatek, druhou potom zarostlý plac na konci Denisovy ulice poblíž ústí Hamerského potoka do Vajgaru.

Souhlasný názor mnoha obyvatel Hradce vyjádřil i Robert Čapek: „Bydlím poblíž nádraží a sběrný dvůr, který by byl blíže k mému domu, bych pochopitelně uvítal. Už jen třeba proto, že je dost hloupé hrkat se s vozíkem naloženým odpadem skrze centrum města tak, jako to dělám už dlouhá léta.“