Díky tomu, že se rozpočet podařilo v Jindřichově Hradci schválit ještě do konce loňského roku, může začít město s realizací prvních investičních akcí ve značném předstihu.

Jak informoval jindřichohradecký místostarosta Bohumil Komínek, radnice jich v tomto okamžiku rozjíždí hned několik.
„Začali jsme jednat o několika zakázkách z odboru rozvoje. Připravujeme se například na opravu hradební zdi za kulturním domem Střelnice, o níž se v minulosti poměrně dost diskutovalo. Pracovat by se na ní mělo od dubna do června a nijak se to nedotkne parkování v těch místech, protože již dnes je to tam z bezpečnostních důvodů zahrazené," přiblížil jindřichohradecký místostarosta Komínek.
Rozplánované jsou ale i další stavební akce. Pokračovat se prý bude třeba na hřbitově u svatého Václava, a to opravou tamní zdi.
„Jedná se spíše o restaurování stávající fortifikace, aby nedocházelo k prorůstání dřevin či jinému dalšímu poškozování," vysvětlil Bohumil Komínek a dodal, že na obě zmíněné opravy se město bude snažit získat dotace z Jihočeského kraje či ministerstva kultury.
Pokračovat se ale bude i v dalším zvelebování městského hřbitova, kde ještě letos vyroste další kolumbárium, tedy prostor pro ukládání uren s popelem zesnulých. To, které město nechalo vystavět v roce 2013, je totiž, jak potvrdila Hana Palusková ze správy městského pohřebiště a krematoria, již beznadějně obsazené.

„Poslední místo z celkem 192 jsme pronajali začátkem října. Přitom, když jsme kolumbárium otevírali, chtěla jsme se vsadit, že plně jej obsadíme nejdříve za deset let. Ještěže jsem to tenkrát neudělala, protože nakonec to trvalo pouhé dva roky," poznamenala Hana Palusková. Jak doplnil místostarosta Komínek, bude nové kolumbárium řešené v podobném duchu jako to již postavené.
„Bude vytvořené ze stejných panelů s tím, že chceme opět mít místo na květiny a svíčky. Pokud vše dobře půjde, chceme, aby stálo do poloviny letošního roku," dodal Bohumil Komínek. Také stavba kolumbária bude uplatněna do grantového programu Jihočeského kraje s možností dotace do částky maximálně 70 tisíc korun.
I další zakázky, které město připravuje, patří podle místostarosty k těm, jež veřejnost dlouhodobě očekává.
„Jedná se třeba o rekonstrukci Dělnické ulice , která propojuje Jáchymovu se sídlištěm Vajgar. Tato ulice čeká na svou opravu již minimálně deset let, proto jsme na ni v rozpočtu vyčlenili finance a zařadili jsme ji do letošního roku. Investice by se mohla vyšplhat až na pět milionů korun, takže to rozhodně patří k větším akcím," uvedl místostarosta.
V rámci rekonstrukce dojde mimo jiné i na výměnu 151 metrů vodovodu a 146 metrů kanalizace včetně přípojek. V koordinaci se společností E.ON, která se bude v potřebném rozsahu podílet také na opravách povrchů, bude vyměněn také plynovod a jeho přípojky.