Nová zákonná úprava přitom zvýšila maximální částku, kterou je možné za tyto služby vybírat, na dvojnásobek tedy na tisíc korun. Toho se rozhodla využít řada obcí, které v minulosti doplácely na odpadové hospodářství nemalé částky. V Jindřichově Hradci však situace není natolik finančně neuspokojivá, jako v jiných městech a obcích.

„Výše poplatku se vypočítává ze dvou částí. Ta první je pevná a činí 250 korun. Druhá je pohyblivá a odráží celkové náklady, maximálně se může vyšplhat do výše 750 korun. Součtem je částka, která určuje výši poplatku," vysvětlil místostarosta Jindřichova Hradce Pavel Vejvar systém, podle něhož se určuje cifra, kterou občané za odpadky zaplatí.

„Když jsme tedy sečetli fixní část a skutečné náklady za loňský rok, dostali jsme se k sumě 574 korun na hlavu. Rada města se proto rozhodla, že doporučí zastupitelům, aby poplatek ponechali v původní pětisetkorunové výši, protože závažný důvod ke zdražování jsme nenašli," uvedl dále Vejvar.

Kolik tedy hradečtí občané skutečně v příštím roce zaplatí, je ještě v rukou městského zastupitelstva. Dá se však předpokládat, že doporučení rady vyslyší a poplatek nezvýší.

To by samozřejmě přivítala většina poplatníků. „Pokud ke zdražení skutečně nedojde, tak to bude jedině dobře. Jsem samoživitelka se dvěma dětmi, takže obracím každou korunu. Navíc se mají od nového roku zvednout ceny prakticky všeho a budu muset šetřit ještě více. Bylo by tedy docela fajn, kdyby nám alespoň jedna věc tolik neukrojila z rozpočtu," říká mladá matka Lucie Trejbalová, která bydlí se svými dvěma syny na hradeckém sídlišti Vajgar.