Ústředním tématem byl tentokrát seniorský tým házené, který neměl podle návrhu grantové komise, jež byl schválený i v radě města, dostat ani korunu.

Důvodem jsou s opožděním uhrazené faktury za pronájem sportovní haly, což předsedkyně TJ Házená Jaroslava Krupicová nijak neomlouvá, přesto však při svém vystoupení před hradeckými zastupiteli jen těžko ovládala své emoce a roztřeseným hlasem žádala o shovívavost. Již dříve totiž poukázala na to, že stopnutí příspěvku by mohlo být pro ženské družstvo likvidační.

„Žádali jsme o splátkový kalendář, ale nebylo nám vyhověno. Veškeré závazky jsme nakonec, i když se zpožděním, uhradili. V případě seniorek se jednalo jen o nájem za prosinec, tedy o nějakých osm a půl tisíce," dodala na vysvětlenou a jen těžko potlačovala slzy.
Zastání našla v někdejším starostovi Karlu Matouškovi (SNK – ED). Ten poukázal na fakt, že v dřívějších dobách se nejen tolerovaly, ale dokonce odpouštěly dluhy stonásobně větší, a to zejména hokejovému klubu.

„Házená má u nás více než třicetiletou tradici. Aniž bych se chtěl nějak dotknout ostatních kolektivních sportů, tak je zřejmé, že tento je jediný, kde se mohou realizovat děvčata. Ostatně, vždyť i novou sportovní halu jsme stavěli zejména pro ně," poznamenal Karel Matoušek.

Návrh Karla Matouška byl jasný a přímočarý, a to poskytnout příspěvek pro házenou z rozpočtové rezervy a pokusit se tak o záchranu tohoto kolektivního sportu v Jindřichově Hradci. Částka, kterou původně požadoval z rezervy uvolnit, byla 250 tisíc korun, což je stejná suma, jíž házená obdržela od města v loňském roce. Na stranu exstarosty se postavili i někteří zastupitelé z opozičních lavic. Tato částka však byla během přestávky k jednání klubů snížena na sto tisíc, nejspíše ve světle toho, že TJ Házená letos poprvé dostane díky svému úsilí i 108 tisíc z prostředků ministerstva školství.

Návrh na přestávku v jednání byl ostatně učiněn poté, kdy se na přetřes dostaly i jiné sporné body, které se týkaly mládežnického hokeje, což je v Hradci evergreenem.

Návrh rozdělit milion a půl mezi oba znesvářené kluby v poměru devět ku šesti se sice setkal s pochopením Spolku ledního hokeje, ale zdrcující kritice jej podrobil KLH Vajgar.

Nasvědčovalo tomu i vystoupení zástupců obou klubů. Zatímco Vladislav Svoboda ze Spolku si doporučení grantové komise pochvaloval, a žádal zastupitele, aby jej respektovali, jeho oponentka z Vajgaru Karin Vovsová, požadovala, aby zastupitelstvo přisoudilo jejímu klubu více peněz, neboť se prý účastní více mistrovských soutěží. To nalezlo pochopení u zastupitele Vladislava Buriana (SNK-ED), který navrhl rozdělení v poměru deset ku pěti.

Spory hokejových rivalů ovšem část zastupitelského sboru mírně řečeno znechutily. Vojtěch Duba (TOp 09) doporučil, aby ani jeden z mládežnických klubů prozatím nedostal nic. Peníze by byly převedené do druhé výzvy a hokejisté by se měli sami dohodnout, kolik který z nich vlastně potřebuje.

„Není možné, aby zastupitelstvo neustále dělalo tomuto sporu arbitra a přelévalo sto tisíc na jednu nebo na druhou stranu. Ať si to vyříkají mezi sebou a přijdou s rozumným řešením," navrhoval Vojtěch Duba.

Toto řešení podpořili i někteří komunističtí zastupitelé. Nicméně v konečném hlasování, které následovalo po přestávce, nebyl přijat ani jeden z protinávrhů. Svůj podíl na tom měli zejména sociálnědemokratičtí zastupitelé, kteří se prakticky všichni zdrželi hlasování.
Výsledkem je tedy 900 tisíc korun pro Vajgar, 600 tisíc pro Spolek ledního hokeje a s dotací se musí rozloučit házená. Také ostatní kluby mohou počítat s prostředky, které jim přisoudila grantová komise.