Aby se šance na přežití pacientů se selháním základních životních funkcí co nejvíce zvýšila, zmodernizovala zcela zásadním způsobem jindřichohradecká nemocnice toto své oddělení.

Výsledkem je několik špičkově vybavených zařízení, která umožní co nejvíce zefektivnit příjem akutních pacientů a zajistit, aby se v co nejkratším čase dostali do rukou příslušných specialistů. Ti se mohou ihned ujmout péče, a to za pomoci veškerého zázemí ARO, jak vysvětlil ředitel nemocnice Miroslav Janovský. „Toto místo představuje styčný bod mezi urgentní medicínou poskytovanou v terénu týmy Zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje a zdravotním personálem naší nemocnice," podotkl ředitel.

Částka, kterou nemocnice do modernizace oddělení investovala, se vyšplhala do výše 2,7 milionů korun. Většina dotázaných pacientů však tyto náklady schvaluje. Podle Zuzany Novotné, kterou jsme zastihli v nemocniční lékárně, se v podobných případech vždy jedná o účelně vynaložené prostředky. „Občas se neubráním vzteku, když vidím, za jaké nesmysly se u nás vyhazují peníze, ale tohle je něco jiného. Investic do zdravotnictví by mělo jít ještě víc. Nikdo z nás neví, kdy bude pomoc lékařů potřebovat," tvrdí důchodkyně.
Novinkou na anesteziologicko resuscitačním oddělení je také speciální izolační box s podtlakovou klimatizací. Podle primáře oddělení Víta Lorence umožní tento pokoj pečovat o pacienty v akutním ohrožení života, kteří jsou zároveň nakaženi infekční nemocí a mohli by proto být nebezpeční svému okolí.

„Takovým typickým příkladem by bylo například ošetřování pacienta nakaženého virem H1N1," konstatoval primář.

To, že hradecké emergency bezprostředně navazuje na radiologické oddělení disponující CT, ultrazvukem či angiografickou linkou, umožnilo vzniknout třetí části komplexu. Tou je speciální anesteziologická ambulance.

Jak zdůraznil primář Vít Lorenc, nové pracoviště výrazně ulehčí život pacientům čekajícím na nejrůznější zákroky.

„Jsme schopní zde poskytnou komplexní předoperační servis. Lidé tedy již nebudou muset absolvovat klasické kolečko od praktiků přes specialisty nebo rentgeny. Veškerá předoperační vyšetření jim provedeme zde. To má i další nespornou výhodu pacienti budou moci být přijímáni k hospitalizaci v den operace," popsal fungování ambulance Vít Lorenc.

Podle primářova odhadu využije v budoucnu anesteziologickou ambulanci ročně až čtyři tisíce pacientů.