„V konečném čísle jsou ale započítány i ti, kteří v loňském roce dostali odklad, takže samotný rozdíl je jen nějakých 40 dětí," mírní závěry vedoucí jindřichohradeckého odboru školstvíJitka Čechová. V loňském roce totiž bylo uděleno v Jindřichově Hradci 63 odkladů. I letos se dá předpokládat, že do prvních tříd nenastoupí všichni, kteří k zápisům dorazili. „Přibližně u 50 dětí se bude rozhodovat, zda bude odklad udělen či nikoli," upřesnila Jitka Čechová.

Přesto ale bude i v příštím školním roce prvňáků ve školách dost. Své o tom ví i ve 3. základní škole, kam se již tradičně hlásí dětí hodně, a to především kvůli dobré dopravní dostupnosti. „U zápisu bylo opět dětí hodně, celkem 71. Předpokládáme, že nějaké odklady budou, ale i tak zcela jistě naplníme dvě první třídy," informoval tamní ředitelLadislav Chocholouš.Každoročně se sem hlásí i ti, kteří sem svým bydlištěm nepřísluší. „Jak jen to půjde, vyjdeme rodičům vstříc. Předně ale musím přijmout ty, kteří k nám spadají," předeslal.

Jednou z nich je i Věra Tichá z Nové Olešné, která sem přišla přihlásit svého syna. „Spadáme sice pod Strmilov, ale celkově se orientujeme na Hradec, tady ke škole je dobré spojení, manžel pracuje ve městě, takže bychom chtěli, aby syn chodil sem," říká maminka. Šanci na přijetí mají, ale pouze v případě, že se třídy nepodaří naplnit příslušnými žáky.

Již od roku 2009 se pravidelně otevírají dvě první třídy také v 1. základní škole. „Po 2., 3., a 5. základní škole stoupá zájem i o první, která je v centru města a je také dobře dostupná," nadnesla Jitka Čechová. Ředitel školyJosef Brabecz toho má radost. „Kromě dvou prvních tříd k nám přichází i více dětí na druhý stupeň ze škol z okolí, kde končí s pátou třídou," říká. Letos se tady k zápisu dostavilo 48 předškoláků, ale konečné číslo přijatých ještě není známo. „Zatím je jich 41, ale mohou ještě přibýt, neboť se naše spádové děti hlásí i na jiné školy. Tam je ale vzít nemusí, takže mohou skončit u nás," upozornil.

Petra Jouzová