Hned na několika místech Jindřichohradecka se našli dobrovolníci, kteří se v sobotu zapojí do akce Ukliďme Česko. Cílem organizátorů je zbavit česká města, vesnice a přírodu volně odhozeného nepořádku a černých skládek a zároveň upozornit na dlouhodobě neřešenou problematiku černých skládek.

„Pro letošní ročník figuruje mezi 750 zaregistrovanými organizátory úklidů i 140 škol, 275 obecních úřadů, nebo 25 firem," sdělil jeden z organizátoru Radek Janoušek. Loni se přitom uklízelo na 280 místech republiky.

Na Jindřichohradecku se k akci poprvé připojí například v Deštné. „Víme o tom, že se tady nacházejí černé skládky, které bychom chtěli uklidit," říká tamní starosta David Šašek, který projekt Ukliďme Česko zná již z minulosti. „Připadalo mi to tedy vhodné zapojit do úklidu i veřejnost. Je to i určitá forma prevence před vznikem skládek," míní.

Podle jeho odhadů se v Deštné vydá uklízet na tři desítky dobrovolníků. „Zapojili se naši dobrovolní hasiči a u ostatních se asi také uvidí podle počasí. Ale chceme to udělat za každé situace a pokud se to vydaří, tak akci ještě letos zopakujeme," upozornil starosta.

Deštenští se v sobotu v 8.30 hodin vydají na úklid takzvané Pivní stezky, tedy směrem na Vícemil, kde bývala úvozová cesta. „Chtěli bychom tuto lokalitu revitalizovat," doplnil David Šašek.

Poprvé se k akci připojí také v Lomnici nad Lužnicí. „Oficiálním organizátorem je město, ale na úklidu se budou podílet i jednotlivé spolky a my jsme moc rádi, že se takto zapojí," vysvětlila vedoucí lomnické knihovny Marcela Božovská. Skauti se tak vydají uklízet na úsek z Lomnice na Záblatí a také na naučnou stezku, hasiči uklidí Farskou louku a její okolí a zapojí se i škola. „Ti ale mají speciální program připravený až na středu, kdy je Den Země, a kromě jiného budou uklízet také ve městě," objasnila.

Právě školy organizují úklidové akce po celém Jindřichohradecku. Některé již očistu zvládly s předstihem, jako například 5. základní škola v Jindřichově Hradci, kde se do akce zapojili všichni žáci i zaměstnanci a uklidili nejen areál školy, ale i její přilehlé okolí. Naopak až 24. dubna se chystají k úklidu všichni z jindřichohradecké 2. základní školy, kteří vyrazí do okolí řeky Nežárky, Husových sadů a dnes se vydá k Nežárce Pod Vrchy také hvězdárenská základní škola.

Ukliďme Česko!

Loni se zúčastnilo na šest tisíc dobrovolníků, kteří na 280 místech České republiky sesbírali na 350 tun odpadu.

Kdo bude uklízet na Jindřichohradecku:

Jindřichův Hradec:

1. základní škola (30. dubna),

2. základní škola (24. dubna),

3. základní škola (18. dubna),

4. základní škola (17. dubna od 10 hodin u školy),

6. základní škola (16. dubna ve 13.40 hodin sraz u školy),

Hamerský potok o.s. (18. dubna v 9 hodin sraz pod gymnáziem),

5. základní škola (uklízelo se v pátek)

Lomnice nad Lužnicí (v sobotu),

Třeboň (18. dubna od 9 hodin na nádvoří městského úřadu),

Dačice (18. dubna),

Český Rudolec - základní škola (17. dubna)

Strmilov - základní škola (18. dubna)

Deštná - sraz u hasičské zbrojnice (18. dubna v 8.30 hodin)

Petra Jouzová