Stromy se lámou jako sirky a ulice se pomalu mění v řeky. Po dlouhotrvajících tropických vedrech se otevřelo nebe a bouře ničí vše, co jí přijde do cesty.
To je obraz, který bylo možné pozorovat v pondělí večer na celém území Jindřichohradecka. To patřilo podle tiskové mluvčí jihočeských hasičů Venduly Matějů ke třem nejvíce zasaženým oblastem Jihočeského kraje a dobrovolní i profesionální hasiči v celém regionu měli celou noc plné ruce práce s likvidací následků kalamity.
„Nejvíce výjezdů je zde ke spadlým stromům, kterých byly desítky. Několikrát byli také hasiči povoláni k odčerpávání vody. Naštěstí však zatím nemáme nahlášené žádné zranění," informovala Vendula Matějů.
Nedaleko Radlic, které jsou místní částí obce Volfířov, musely být z letního tábora evakuovány na čtyři desítky dětí. „Tábor se nachází v lese a hrozilo nebezpečí pádu stromů. Na evakuaci se podíleli naši a dačičtí dobrovolní hasiči. Ti byli ostatně nasazeni ve všech našich obcích. Polomy byly prakticky všude a v místní části Řečice byl kompletně zničený obecní les," popsal řádění živlu místostarosta Volfířova Antonín Leitkep.
Ve Starém Městě pod Landštejnem se kolem 18. hodiny dokonce objevil úkaz, na nějž jsou zvyklí spíše obyvatelé Texasu, než klidného městečka uprostřed České Kanady.

Tornádo, které se objevilo nedaleko Starého Města pod Landštejnem, však naštěstí podle slov starosty Mariana Khandla nestihlo napáchat žádné větší škody.

„Pozorovat jej bylo možné kousek od Starého Města. Otočilo ale asi jen pětkrát dokola a pak zase zmizelo," konstatoval starosta, jemuž se podařilo vzácný meteorologický jev vyfotografovat.
I když ne vinou tornáda, přesto stromy padaly i zde. „S kalamitou, jež nás postihla před dvěma lety, se to sice nedá porovnávat, ale nějaké polomy byly. Likvidovali je dobrovolní hasiči, kteří mimo to pomáhali i na Bystřicku," podotkl Marian Khandl.
Divoké to dle slov kastelánky Jiřiny Mládkové bylo i nahoře na hradě Landštejn. „Nakonec jsme to ale zvládli dobře. Všude je sice napadaná spousta omítky a kolem hradu leží spadlé stromy, ale k závažnějším škodám na expozici nedošlo, třebaže vody se tu valilo opravdu hodně," říká kastelánka.
Běsnící živel se nevyhnul ani samotnému Jindřichovu Hradci, kde musela být na nějaký čas uzavřená páteřní komunikace na nábřeží Ladislava Stehny. Bližší informace podal vrchní strážník hradecké městské policie Luboš Müller.
„V tu chvíli nedokázala dešťová kanalizace zvládat přívaly vody, ta naopak z některých kanálů vytékala ven, takže došlo k zaplavení ulice. Naši strážníci na místě regulovali dopravu a odkláněli ji jiným směrem," vysvětli Luboš Müller.
Bouřka se nevyhnula ani Slavonicku. Přímo ve městě živel řádil přibližně půl hodiny. „Byl to velký příval vody, kanály jí nestíhaly odčerpávat, z okapů se valily vlny. Vítr trhal vše, co se před něj postavilo. Kola, která stála ve stojanech, lítala po náměstí jako kousky papíru. V tu chvíli jako by nic nevážila, vítr před sebou hrnul vše jako nic. Nakonec začaly lítat i kusy omítky, hřebenáče a tašky ze střech. Jako by se městem prohnalo tornádo," popisuje Jana Machová, která všechno sledovala s manželem a dcerou přímo ve Slavonicích, kde je podle jejích slov hodně popadaných stromů. „Nám spadl větší keř na auto, ale naštěstí se nic moc nestalo a hlavně nedošlo k žádnému zranění," dodala.
Varování před vstupem do poškozeného lesa vydalo i slavonické infocentrum. Týká se trasy červené turistické značky v úseku od zahrádkářského areálu na Strážném vrchu až k Pevnostnímu areálu včetně blízkého okolí, která je plná vyvrácených stromů. Některé nejsou úplně padlé a lidé by se tomuto úseku měli vyhnout. Rozhodně není radno tyto stromy přelézat. Pracovníci města včera likvidovali škody přímo ve Slavonicích, kde podle informací starosty Josefa Urbana popadalo na čtyři desítky stromů. „Poškozena byla také střecha radnice a kulturního domu," doplnil. Na odstraňování polomů v okolí města pak podle jeho slov dojde v následujících dnech.
Stromy padaly také v Horních Němčicích na Dačicku. „Čina to musela být pořádná. Spadlo tam několik olší, ale chalupě se to naštěstí vyhnulo. Moc se ale neochladilo," komentoval situaci Václav Valek z Jindřichova Hradce, který na chalupu do Němčic téměř denně jezdí.