Hygienici v celém kraji letos evidují zatím 104 případů klíšťové encefalitidy, nejvíc na Českokrumlovsku a Strakonicku. „Je to celkem o 53 případy více než vloni," uvedla ředitelka krajské hygienické stanice Kvetoslava Kotrbová. Na Jindřichohradecku jsou dosud hlášené pouze dva případy, přičemž oproti loňskému roku je to dokonce ještě o dva méně.

Lékaři z Jindřichohradecka se shodují, že za tak nízkými čísly stojí zřejmě dobrá proočkovanost.

„V mém obvodu je proočkovanost obrovská, a to nejen u dětí, ale už také i u jejich rodičů," chválí dětská lékařka Petra Lorencová, která ordinuje v Nové Bystřici, Stráži nad Nežárkou i v Jindřichově Hradci. S klíšťovou encefalitidou se naposledy setkala u náctiletého pacienty před pěti lety. „To je výborné a jsem za to moc ráda," vyzdvihla.

Podobně vidí situaci také praktická lékařka z Třeboně Jana Tichá. „Určitě dobrá proočkovanost hraje roli. Jak jinak se proti této nemoci chránit? Přitom následky mohou být velmi vážné," upozorňuje a uvádí příklad, kdy jedné z pacientek více než rok trvala rekonvalescence poté, co se klíšťovou encefalitidou nakazila. „Přitom se nakazila na zahradě, ani nebyla někde v lese. Nemoc vás může vyřadit z provozu na dlouhou dobu a zvlášť pro mladé lidi je rok opravdu hodně," míní lékařka.

Klíšťová onemocnění

V Jihočeském kraji je letos evidováno 104 nakažených klíšťovou encefalitidou a 222 lymeskou boreliozou.

Jindřichohradecko:

2016: 2 případy encefalitidy a 42 lymeské boreliozy

2015: 4 případy encefalitidy a 26 lymeské boreliozy