„Tuto významnou událost chceme připomenout nejen sobě, ale i široké veřejnosti, neboť jindřichohradecký Sokol od svého vzniku až do nástupu komunismu významně ovlivňoval sportovní, ale i kulturní a společenský život našeho města," uvedl vzdělavatel TJ Sokol Jindřichův Hradec Alois Soppe.
První akcí, kterou Sokol dává na vědomí důvod k letošním oslavám, je otevření výstavy s názvem „130 let jindřichohradeckého Sokola" v městské knihovně v Jindřichově Hradci. „Zde je na úvod na jedné nástěnce připomenut vznik a význam Sokola pro český národ, další nástěnky pak především na fotografiích přibližují momenty z historie zdejší jednoty i z její současnosti," popsala náčelnice jindřichohradeckého Sokola Ivana Lorencová.
Najdete zde také data významných výročí, stručné životopisy sokolských starostů, z nichž většina byla i významnými osobnostmi města, přehled oddílů, které fungují i dnes i některé zajímavé aktivity, kterými Sokol obohacuje svůj současný život.
„Velký prostor je věnován novodobým sletům, neboť všech se naši cvičenci zúčastnili a měli zastoupení vždy v několika skladbách," připomněl Alois Soppe. Připomenutá je tady i letošní světová Gymnaestráda v Helsinkách, které se ve výpravě České obce Sokolské zúčastní i cvičenky jindřichohradeckého Sokola.
„Věříme, že zajímavé bude pro návštěvníky i předvedení historického ženského kroje i některých částí ženských či dívčích cvičebních úborů," dodal.
Na výstavu v knihovně, která potrvá až do konce června, by na podzim měla navázat další, která se odehraje v Muzeu Jindřichohradecka. Jednou z hlavních částí oslav by mělo být setkání jindřichohradeckého Sokola s veřejností, které je naplánováno na 8. října v konferenčním sále muzea.
„Všemi těmito akcemi bychom chtěli veřejnosti připomenout také to, že i dnes je Sokol v našem městě stále aktivní a jeho členové se snaží v nových podmínkách navázat na slavnou tradici svých předchůdců," upozornil Alois Soppe.

Petra Jouzová