Jak v úterý informoval Jan Šulc z tiskového oddělení generálního štábu, projevili Hradečáci tváří v tvář nepříteli odvahu, chladnou hlavu i rozhodnost, když na jejich areál zaútočil osamělý střelec vyzbrojený Kalašnikovem a granáty.

Blíže se k incidentu vyjádřil i sám náčelník generálního štábu Josef Bečvář. „Čeští vojáci zaujali v souladu se stanovenými postupy obranné postavení a po pozitivní identifikaci útočníka jeho střelbu opětovali. Následně jej na místě ve spolupráci s příslušníky Malijské národní gardy zneškodnili," uvedl generálporučík Bečvář a dodal: „Naši vojáci úspěšně odrazili útok na velitelství mise EUTM v Bamaku, přičemž útočníkovi se nepodařilo proniknout do areálu. Za jejich odvahu a rozhodný postup jim náleží plné uznání."

Na své muže je právem hrdý i velitel jindřichohradeckého útvaru Jan Štěpánek. „Třebaže teď nespadají pod mé velení, tak určitou zpětnou vazbu samozřejmě máme. V první chvíli nás hlavně zajímalo, zda jsou všichni v pořádku a jak splnili svůj úkol. Ukázalo se, že jsou výtečně připravení. Veškeré informace navíc předáváme našemu kaplanovi, který je v přímém kontaktu s rodinami vojáků , může jim tak podat čerstvé zprávy a uklidnit je," vysvětlil pro Deník velitel.

„Mám tam dva kamarády, ale momentálně jsme ve Vyškově, takže jsem se to dozvěděl až od vás," sdělil Deníku jeden z jindřichohradeckých vojáků.
I s takovým nebezpečím se musí podle jeho názoru počítat. „Proto je před odjezdem na misi půlroční příprava, aby byli účastníci připraveni na nejrůznější situace. Jsem rád, že to kluci zvládli a nikomu se nic nestalo," dodal.