Radní města na svém posledním loňském zasedání schválili celou řadu žádostí o granty právě na podporu plánovaných kulturních událostí, jež by se měly uskutečnit v letošní turistické sezoně.

„Žádosti o dotace jsme podali v rámci Grantového programu Jihočeského kraje Podpora kultury pro rok 2014," upřesnil místostarosta TřeboněZdeněk Mráz. Město žádá mimo jiné příspěvek na pořádání Historických slavností Jakuba Krčína, které i podle něj patří k hlavním kulturním událostem třeboňského léta. „Rozpočet na krčínovské slavnosti letos předpokládáme ve výši 230 tisíc korun. Jejich program je totiž vzhledem k významu akce jedním z těch nejbohatších," podotkl.

Pravidla pro přidělení dotací na podporu kultury jsou vždy stejná. „Podíl žadatele musí být minimálně třicet procent, v tomhle případě by tedy město platilo nejméně 69 tisíc," dodal Zdeněk Mráz.

Příspěvek žádají Třeboňští ale i na ostatní akce, mimo jiné také na Svatováclavské slavnosti, u kterých jsou předpokládané náklady 134 tisíc korun a město by se tak v případě přidělení dotace mělo na jejich pořádání podílet částkou necelých 41 tisíc. „Pokud se tuto dotaci nepodaří získat, zůstanou sice slavnosti zachovány, ale jejich rozpočet bude muset být omezen," nadnesl místostarosta. To však podle jeho slov neznamená, že by se návštěvníci měli obávat nějakých omezení. „Spíš jde o to, že by slavnosti mohly být v případě připsání dotace ještě pestřejší," vysvětlil.

Každoročně navštíví kulturní akce v Třeboni tisíce lidí. Na některé chodí iHelena Kalátová Bednářová. „Využíváme třeba nabídky Třeboňského divadelního festivalu. Jen nás mrzí, že přes zimu ta nabídka taková není."

Petra Jouzová