VYBRAT REGION
Zavřít mapu

I po dvaceti letech je prodej zmrzliny jejím koníčkem

Jindřichův Hradec - Marie Zabilková prodává točenou zmrzlinu na sídlišti U Nádraží. Každý den s úsměvem.

29.6.2011
SDÍLEJ:

Zmzlinářka Marie Zabilková.Foto: Jana Urmanová

Zmrzlinářka Marie Zabilková v rozhovoru prozradila, že její podnikání není žádný zlatý důl.

Jak jste se dostala k podnikání se zmrzlinou?
Před revolucí jsem jezdila točit zmrzlinu do Nové Bystřice. Po převratu jsem tam skončila a když jsem přijela domů, nechala jsem tu udělat stupínek a otevřela jsem okno. Takhle jednoduše vznikla zmrzlina U Nádraží.

Mícháte si zmrzlinu sama. Jaký je postup?
Dostávám z Opočna dvoukilová balení suchého prášku. Ten ručně míchám s vodou. Na jedno kilo směsi přijdou dva litry vody. Lepší je dát o něco méně vody, protože když je jí víc, zmrzlina se tím zkazí. Rozmíchaná směs se nechá deset minut odstát, aby se ingredience rozpustily, a můžu začít točit.

Vyrábíte zmrzlinu každý den, nebo vydrží čerstvá déle?
Já si ji míchám každý den. Ráno si rozdělám třeba jen kilo směsi od každé příchuti. Když vidím, že už dochází, přidělám další várku. Je sice možné vyrobit si zmrzlinu do zásoby, protože vydrží čtyřiadvacet hodin, ale já mám raději čerstvou.

Chodí vás kontrolovat hygiena?
Ano. Máme přísné předpisy a zatím jsem kontrolou vždycky prošla bez problémů. Každý den dezinfikujeme stroj, jinak by se míchaly jednotlivé příchuti a dařilo by se mikrobům. Čistotu musíte udržovat pořád, protože hygiena vám nikdy neřekne, kdy přijde.

Otevíráte denně bez ohledu na počasí?
Když přímo neprší a není velká zima, tak otevřu pokaždé. Při teplém počasí otevírám už v osm a ne v deset, jak to stojí na ceduli. Lidé totiž chodí z města na nádraží okolo půl deváté a jsou zvyklí se u mne zchladit. Když mám zmrzlinu hotovou, tak nekoukám na hodiny a otevřu hned.

Zdá se, že si k vám lidé zvykli chodit. Jste spokojená s obratem?
Abych řekla pravdu, už je nás tu v Hradci dost. Když jsem začínala, byl tu jen Jiroušek na náměstí a mléčný bar. On si každý myslí, že je to hodně výdělečné, ale pokud to budete dělat poctivě a se vším všudy, tak to není žádný zlatý důl. Já jsem na tom ještě nezbohatla.

Střídáte se s někým u točení zmrzliny?
Odpoledne mi sem na dvě hodiny chodí pomáhat Štěpánka. Já si mezi tím namíchám zmrzlinu nebo vyžehlím a poklidím.

Baví vás i po dvaceti letech prodej zmrzliny?
Ano, velice. Já říkám, že to není jen můj koníček, ale přímo kůň. Nejvíc mě baví, když vám lidi řeknou „mňam“. To je to nejlepší vysvědčení.

Jana Urmanová

29.6.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

V Polné na Šumavě se natáčel film Jerzyho Kosińského - Nabarvené ptáče.

Každý z nás se může stát nabarveným ptáčetem, říká režisér Václav

Ilustrační foto.

Volali policii, ale nakonec nic řešit nechtěli

Lidem v Radouňce vadí odklad prací

Jindřichův Hradec – Již v úterý byly kvůli zahájení výstavby dešťové kanalizace zrušené zastávky MHD Radouňka Kopeček a Radouňka. Lidé tak musejí chodit od hlavní silnice i přes kilometr pěšky.

Bez řidičáku se vozem vydal do ulic

Dačice - Řidič bez bodů měl navíc řidičák odebraný i ze zdravotních důvodů.

Medvědář chystá v životě zámeckých medvědů velikou změnu

Český Krumlov – Lešení nyní stojí ve velkém výběhu medvědária na českokrumlovském zámku. Medvědice Marie Terezie ve vedlejším betonovém výběhu si moc klidu neužije.

Kam za zážitky nejen o víkendu? Inspirujte se na novém webu Tipy Deníku

Chcete mít přehled o kulturních, sportovních a dalších akcích ve všech regionech? Pak navštivte naši stránku www.tipydeniku.cz, kde najdete fůru inspirace co podniknout nejen o víkendu.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení