Pěší zóna na pravé části jindřichohradeckého náměstí Míru má za sebou svůj zkušební provoz. Jen málokterý krok radnice vzbudil v letošním roce mezi obyvateli města takové emoce a zejména podnikatelé, kteří mají na náměstí své provozovny, nešetří slovy kritiky.
Stěžují si na pokles tržeb i problematickou dopravní obslužnost svých podniků. Podle místostarosty Bohumila Komínka se nyní vedení města snaží společně s nimi nalézt kompromisní řešení, jež by zajistilo spokojenost na všech stranách.
„V tuto chvíli intenzivně jednáme prostřednictvím hospodářské komory se zástupci firem a bank o nějaké možné variantě, která by vyhovovala jak občanům, pro něž chceme zachovat pěší zónu, ale i ubytovatelům a bankám, aby fungovala nějaká dopravní obsluha," informoval Bohumil Komínek. Poznamenal, že výsledek by měl být známý v brzké době. „Pravděpodobně do dvou týdnů bychom měli dospět k nějaké rozumné dohodě. Potom chceme udělat ještě veřejné slyšení, kde konečnou variantu představíme," slíbil jindřichohradecký místostarosta.
Předseda oblastní hospodářské komory Bohdan Soukup doufá, že ke konsenzu opravdu dojde. „Zúčastnil jsem se dvou schůzek mezi podnikateli a vedením města. Přednesli své připomínky a zkušenosti ze zkušebního provozu a já věřím, že nezůstanou nevyslyšení," poznamenal Bohdan Soukup a upřesnil, co konkrétně dotčené firmy trápí.

„Nejvíce si stěžují na to, že tam teď nikdo nechodí. Horní část náměstí se prakticky vylidnila, s čímž souvisí samozřejmě i pokles tržeb. Na druhou stranu byl veškerý provoz koncentrován do dolní poloviny, která je opravdu abnormálně vytížená," popsal nejzásadnější výtky podnikatelské veřejnosti Bohdan Soukup, který vidí hlavní potíž zejména v přístupu k dotčeným podnikům.

„Nechme teď stranou jen ubytované hosty. Ti se za předpokladu, že mají příslušné potvrzení, asi k hotelu dostanou. Spíše jde o takovou tu operativní dopravní obslužnost. Na náměstí jsou například dva bankovní ústavy a klienti, kteří tam vezou peníze nebo jdou vyřídit nějakou drobnost, prakticky ztratili možnost někde poblíž na chvíli zaparkovat. Týká se to však i ostatních provozoven," tvrdí předseda hospodářské komory, jenž upozornil i další aspekt.
„Kritizována je i estetická stránka, protože celý prostor nyní opravdu nepůsobí příliš vlídně," dodal.
Proti pěší zóně na náměstí Míru byla již dokonce iniciována petice, jíž podepsalo přes sto třicet lidí. Mimo jiné se v ní píše: „My, níže podepsaní občané návštěvníci Jindřichova Hradce, prostřednictvím této petice žádáme, aby současně nastolené řešení (koncepce) horní části náměstí Míru prezentované jako ,na zkoušku´, a které považujeme za velmi nešťastné, bylo zrušeno a byl obnoven původní stav." Jedním z autorů jejího znějí je také majitel znalecké a stavebně právní kanceláře v přilehlé Svatojánské ulici Karel Fišer. Pohnutky, jež jej k jejímu sepsání vedly, jsou prý jednoduché.
„To současné řešení je ne zrovna šťastným tahem, který byl podle mého názoru udělaný bez rozmyslu. Ten dřívější stav fungoval a vyhovoval, zatímco to, co tam je teď, nikoliv," shrnul ve stručnosti Kral Fišer, který se minulosti již prostřednictvím petice zasazoval o zřízení retardéru ve Svatojánské ulici.
„To je také důvod, proč mě ostatní, které to rovněž trápí, oslovili, abych ji sepsal se všemi potřebnými náležitostmi. Není to tedy jen můj nápad," objasnil.
Petice vyvolala širokou diskuzi i na sociální síti facebook, kde byla rovněž zveřejněna. Ohlasy ale nebyly jen kladné, někteří s jejím zněním příliš nesouhlasili. Mezi ty druhé patří například Jakub Mazanec. „Co se mě týče, nejraději bych viděl náměstí zcela bez aut – krása domů by více vynikla a pomohlo by to rozvinout turistický a estetický potenciál, který Hradec bezpochyby má. Chápu však, že lidé, kteří bydlí na náměstí, či tam provozují nějakou živnost, chtějí parkovat. Současná varianta ,jedné půlky plné a druhé prázdné´ mi tedy přijde celkem rozumným kompromisem," míní.
Jiní, jako třeba diskutérka s nickem Tina Ti, se ale jednoznačně staví na stranu iniciátorů petice.
„Je to hrůza, hlavně ať už se s tím něco udělá. Příšerné květináče, rozházené lavičky. Na jedné straně prázdno na druhé plno. Auta si tam jezdí, jak chtějí. Je v tom strašný zmatek. Co je to v tomto stavu, opravdu nerada tudy chodím," napsala do diskuze.