Celkem až 17 572 voličů může letos odevzdat svůj hlas v jednom ze třiceti volebních okrsků Jindřichova Hradce. "Formálně největší je okrsek s číslem dva na městském úřadu v Klášterské, je zde celkem 1578 voličů. Pod tento okrsek ovšem spadá ohlašovna úřadu, kde je v tuto chvíli nahlášených 693 voličů," vysvětlil Karel Přibyl s tím, že drtivá většina lidí s "domovem na radnici" volit jako obvykle nedorazí. Co se týče volebních průkazů, těch hradecký úřad v parlamentních volbách eviduje celkem 268.

Za fakticky největší okrsek - tedy okrsek, kde se očekává účast největšího počtu voličů - se považuje ten s číslem patnáct, který zahrnuje Nežárecké předměstí. "Zde máme 1166 voličů. Třetí okrsek, ve kterém je přes tisíc voličů, je čtvrtý s 1069 voliči, ačkoliv v něm je na osmdesát klientů ze sociálního ústavu v České ulici," sdělil tajemník.

Ilustrační foto.
Blíží se parlamentní volby. Jak na to?

Z místních částí může nejvíce lidí volit v Otíně, celkem 944. Hned za ním je v žebříčku místních částí Radouňka s 557 voliči. "Na Radouňce letos došlo ke změně ve volební místnosti, volit se bude v nově zrekonstruované bývalé škole. Volební místnost zde byla už dřív, ale pak ve škole nefungovalo topení, takže jsme se na čas stěhovali do prostor Mihosu," vzpomíná Karel Přibyl.

Co se týče volební účasti v předchozích volbách, nejmenší byla právě v druhém okrsku v centru města. V parlamentních volbách v roce 2013 zde odvolilo pouze 40,42 procent voličů ze seznamu. "Malá účast bývá také v Dolní Radouni a potom na sídlištích Hvězdárna a Vajgar. Naopak velký počet voličů chodí odevzdat své hlasy na Zbuzanech nebo Nežáreckém předměstí. Obecně se dá říct, že lidé z rodinných domů volí více než lidé z paneláků. Také se dá říct, že sídliště volí více doleva a části s rodinnými domy více doprava," říká tajemník.