Návštěvníci budou moci nahlédnout do života knížecí rodiny Schönburg-Hartenstein prostřednictvím historických fotografií z jejích šlechtických alb. Nahlédnete tak do domácího prostředí dětí z této vysoko postavené aristokratické rodiny. Na mnoha snímcích je zachyceno i prostředí zámku Červená Lhota, který se stal pro dětské příslušníky této generace rodu důvěrně známým a emotivně vnímaným domovem.

Výstava přiblíží život knížecí rodiny Schönburg-Hartenstein, která obývala Červenou Lhotu po čtyři generace. Předposledním majitelem zámku byl princ Johann Schönburg-Hartenstein, významný diplomat Rakousko-Uherska.

Spoustu novinek si pro letošní sezonu nachystali na Červené Lhotě.
Červenou Lhotu návštěvníci nepoznají

Narodil se 12. září 1864 v rakouském Enzesfeldu jako šesté a poslední dítě knížete Josefa Alexandra Schönburga a Karolíny Josefíny, rozené z Liechtensteinu. Princ Johann byl svou výchovou, povahou i názory typickým aristokratem 19. století. Po řádně ukončených studiích na právnické fakultě nastoupil kariéru diplomata, kterou završil jako velvyslanec rakouského císaře, nejprve v Bukurešti a později ve Vatikánu.

Po rozpadu monarchie se stáhl do ústraní Červené Lhoty. Podle svého posledního přání byl princ Johann pochován v nově zřízené hrobce přiléhající k zámecké kapli na Červené Lhotě. Jeho manželka princezna Sofie z rodu Oettingen-Wallerstein byla velmi citlivou a introvertní osobností. Narodila se na rodinném zámku Hluboši u Příbrami a dětství prožívala v paláci v Josefské ulici na Malé Straně v Praze.

Muzejní noci přilákaly návštěvníky do prostor bývalé radnice i do Domu gobelínů.
OBRAZEM: Pohádky a tvoření. Hradec si užil muzejní noci

Snažila vytvořit milé domácí prostředí svým blízkým. Svého manžela velmi milovala a všech devět dětí, které spolu měli, vychovávala s láskou a mateřskou něhou, která v těchto kruzích a době nebyla zcela běžná. I to mohou návštěvníci spatřit na fotografiích, které jsou k vidění vůbec poprvé a seznamují diváky se všedním životem aristokratické rodiny nejen na Červené Lhotě. Seznámíte se zde s jednotlivými členy rodiny, jejich příběhy a osudy.

Vernisáž výstavy je naplánována v rámci Muzejní noci na 26. 5. na 18. hodinu. Výstava potrvá do 13. srpna.