Máte před sebou další období na tomto postu. Jaké budou v sociální oblasti, kterou máte na starosti, vaše priority, co budete chtít prosadit?
Minulý rok jsem v podstatě celý věnoval monitorování toho, co se na ministerstvu práce děje. Docházelo a dochází tam k neuvěřitelným manipulacím s veřejnými prostředky, za ministra Drábka došlo k masivnímu plýtvání v miliardovém rozsahu. Bez výběrového řízení byly zadány určitým firmám nové softwarové systémy pro výplatu dávek, a ty nyní kolabují. Sestavil jsem tým expertů a jménem KDU-ČSL podal několik žalob a úředních stížností na tyto nehorázné postupy.

Ale nyní je třeba ukázat vlastní práci. Budu se věnovat reformě trhu práce a tématům, která jsem rozpracoval již loni: lichva a divoké exekuce. Nezaměstnanost v kombinaci s lichvářstvím, což jsou půjčky bez slušných pravidel, je výbušná směs.

Exekuční mafie jsou kapitola sama o sobě a musí se s tím něco dělat. Jinak se dočkáme rudého parlamentu, kdy lidé budou volit z protestu komunisty. To nemíním připustit. Sociální politika musí být kompetentní a ohleduplná.

Když se ohlédnete za vaším dosavadním působením ve funkci místopředsedy strany, co se vaší skupině podařilo vyřešit a kde jste naopak neuspěli?
Podařilo se nám ve spolupráci s Nadačním fondem proti korupci docílit rozhodnutí antimonopolního úřadu, který podezřelé zakázky na zpackaný software zrušil. Povedlo se podat trestní oznámení, ve kterém vyslovujeme podezření z obcházení pravidel pro evropské financování – ony miliardové systémy, které neumí vyplácet dávky, měly být financovány z evropských peněz. Podařilo se nám udělat kolem toho takový rachot, že se do věci vložila média a začala kauzu sledovat. Podařilo se nám upozornit prostřednictvím našich senátorů odpovědné osoby v ODS a ČSSD, aby kauzu sledovaly a aby to TOP 09 jen tak lacino neprošlo – dle mého názoru je to nejhorší ministerská agenda od listopadu 1989.

Co se nepodařilo?
TOP 09 se nemíní vzdát a fakt, že bez výběrového řízení zadali spřáteleným firmám zakázky v miliardových hodnotách na ony zbabrané systémy s sKartami, řeší nyní tak, že se tento nefunkční a protiprávní stav pokouší dodatečně zlegalizovat. To je příšerné. Právní stát je u nás pořád jenom sen. A co se ještě povedlo? Dali jsme na stůl první programové návrhy v boji proti lichvě a exekucím. Navrhujeme například maximální úrok stanovit jednou stropovou sazbou jako ve Švýcarsku – 20 procent RPSN. Dnes na divokém severu najdete lichváře, kteří půjčují nemajetným a nepoučeným lidem i na tři tisíce procent! To musí skončit.

KDU-ČSL může být v nadcházejících volbách důležitým pomyslným jazýčkem na vahách při sestavování koalice. Jaké máte cíle do voleb?
Dvojciferný výsledek, to je jasná věc. Odklon od tradiční kostelní politiky, protože jsme stranou lidovou a pro lidi věřící i nevěřící. Dále program sociální stabilizace a efektivního státu. Dnešní stát je velmi neodborně, řekl bych, až hloupě spravován. Oslovit lidi, kteří by ani ve snu nepomysleli na to, že by lidovci mohli být kompetentní a slušnou alternativou řízení státu. A ukázat jim, že to dovedeme – v komunální i krajské politice jsme velmi úspěšní.

V krajských volbách jsme měli celorepublikově  devět procent, nechali jsme za sebou i velké strany. Například TOP 09 dostala jen dvě procenta. Jdeme nahoru, i když nejsme vidět na titulních stranách.

Vraťme se zpět do komunální politiky, více než polovinu volebního období máte za sebou, jak byste ji hodnotil, co se v Dačicích povedlo a co ne?
Povedlo se po volbách sestavit funkční, velmi pracovitou koalici. Je schopna se domluvit a hledat řešení bez zbytečných politických tanečků. Ve spolupráci s krajem a SÚSkou se podařilo realizovat opravy ulic například Kapetova, Strojírenská, Berky z Dubé a další. Navázali jsme dialog s občany a občanskými sdruženími pomocí Fóra Zdravého města. Pokoušíme se víc zapojit občany do spolurozhodování o tváři města. Podařilo se nastartovat rozvoj města v podobě nových parcel pro rodinné bydlení. Nepovedlo se ale nastartovat tento rozvoj včas, protože jsme měli problémy s vlastnickými vztahy. A na co jsem nejvíc hrdý? Budeme rozšiřovat kapacitu domu pro seniory s pečovatelskou službou, která je tolik potřeba. Dnešní společnost se totiž tváří, že stáří neexistuje, nebo jde o nějakou příšernou chorobu, o které se nemluví. Za nos se pak chytáme až, když naši rodiče dospějí do onoho věku.

Co ještě máte před sebou?
Fůru práce.

V čem je komunální politika odlišná od té „velké"?
Je věcnější, ideologie  a stranictví v ní bohudíky nehrají takovou roli. Výsledky jsou vidět včas a můžete se jimi pyšnit. Je třeba se domluvit, aby to lidé ihned pocítili, a to umění domluvit se je v celostátní politice třeba jako sůl. Na celostátní úrovni se vede pitomá zákopová válka, která poškozuje lidi. My lidovci jsme zvyklí lidi spojovat, zůstat věcní a nikoho neurážet. To je nyní velice třeba.

Budete opět kandidovat do zastupitelstva města nebo do parlamentu?
Ano, rád bych. Ještě to ale není rozhodnuto.