Co vás k darování kabelek vedlo?
Dočetla jsem se o tom v Jindřichohradeckém deníku. A protože jsem takový trochu maniak, který když někde nějakou kabelku vidí, tak si jí hned koupí a potom to doma leží ve skříni a mě je to líto vyhodit a tohle bylo naprosto úžasné.

Každá kabelka měla mít i svůj životopis.
To jsem zpočátku netušila, že tam budu muset psát nějaký životopis kabelky, ale nakonec jsem se rozepsala. Nakonec jsem do každé kabelky vypsala, co jsem vypátrala v paměti.

Když jste kabelky odevzdala, považovala jste vše za uzavřenou událost?
Samozřejmě. Ale byla jsem i zvědavá, jak to bude vypadat v IGY a rozmýšlela jsem se, jestli tam mám jet. Nakonec jsem nejela. Vím, že bych si určitě zase hned to prázdné místo ve skříni zaplnila. Ale sledovala jsem vše na internetu a bylo to tedy úžasné. Výtěžek mě skutečně překvapil a podle jedné z posledních fotek bylo vidět, že jich moc nezbylo.

Vím, že vás poté kontaktovaly dámy, které si vaše kabelky z veletrhu odnesly. Překvapilo vás to? Jak jste reagovala?
Hned ten den mi volala paní Kůrková z Českých Budějovic a ta mě tedy zmátla dokonale, protože se jmenuje stejně jako jedna moje známá, takže jsem v první chvíli vůbec nevěděla, co ta paní po mě chce. Ale potom jsme se domluvily, ona mi děkovala za kabelku a já jí na to řekla, že mi nemá za co děkovat, když si jí ona zaplatila a dala tak peníze na charitu. Potom mi minulý týden volala paní Mikešová ze Lhenic a s tou jsme si povídaly snad dvacet minut. Říkala, že si koupila tři kabelky.

Podle čeho si vaše kabelky vybraly? Zjistila jste to?
Paní z Budějovic říkala, že se jí líbila, protože měla korálky. To byl takový vak s velikými dřevěnými korály. A paní ze Lhenic chtěla tašku vyloženě na papíry, takže vybrala takovou áčkovou, jakoby aktovku na dokumenty a z té měla radost. Vyloženě mi řekla, že šla po A čtyřce. Říkala, že ani nevěří, že byla taška pětadvacet let stará. I když je pravda, že jsem jí používala asi půl roku a potom ležela ve skříni.

Pokud Deník opět vyhlásí podobný projekt, půjdete do toho zas?
S těmito dámami jsme se shodly na tom, že Kabelkový veletrh byl opravdu úžasný nápad. Líbilo se nám, že si člověk popovídá s lidmi, které asi v životě neuvidí, ale spojila nás tahle akce. Obě bych je chtěla pozdravit. A pokud bude nějaká další, určitě se pokusím přispět.

Petra Jouzová