Jahody jsou mezi zahrádkáři jedny z nejrozšířenějších plodin. Jejich sezona je nyní v plném proudu. „Na pěstování jahod není nic náročného. Daří se jim na většině půd v Česku, ale hlavně jsou velmi oblíbené u dětí. Jsou sladké," vysvětlila mluvčí Českého zahrádkářského svazu Zdeňka Jankovičová.

Ve větším se jahody na území Čech a Moravy pěstují už dobrých 120 let, kdy je v Neveklově na Benešovsku začal pěstovat Rudolf Strimpl. A vydělal na nich velké jmění.

Dnes podle ministerstva zemědělství plocha komerčních jahodníkových polí zabírá 500 až 600 hektarů, z nichž se loni sklidilo více než tři tisíce tun tohoto ovoce. Zahrádkáři a malopěstitelé pak obhospodařují dalších 1100 hektarů a ročně sklidí šest tisíc tun.

České jahody se ke spotřebitelům nejčastěji dostávají hned po sběru na farmách nebo na farmářských tržištích.

„Tuzemské jahody se dostanou k lidem čerstvé, téměř okamžitě po utržení. Jahodám z dovozu často chybí typická chuť, protože musí vydržet mnohakilometrový transport, ke kterému jsou speciálně šlechtěny pevné a manipulaci odolné odrůdy," vysvětlil ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Jenomže velkým pěstitelům dělá dovoz stále těžkou hlavu. „Přežil jsem slovenský dovoz, španělský dovoz, začal jsem přežívat polský dovoz v roce 2005 a nejhorší je to nyní, když je dávají překupníci jako české jahody," postěžoval si nedávno pěstitel z pražských Kunratic Jiří Jakoubek.

Ministerstvo zemědělství letos zvýšilo podporu zemědělců, kteří jahody pěstují v ekologickém režimu. Už loni jahody zařadilo mezi vybrané citlivé ovocné druhy.

Každý Čech ročně spotřebuje necelé tři kilogramy jahod.

Jahody.

Dejte si pozor na označování jakosti

Dohled nad stánkovým prodejem jahod vykonává Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). Její mluvčí Radoslav Pospíchal sdělil, že kontrolou čerstvého ovoce a zeleniny se zabývají v maloobchodní síti provozoven i na stáncích, a to prakticky po celý rok. V sezonní době počet kontrol stoupá.

„Do dnešního dne byly letos provedeny v Jihočeském kraji dvě kontroly stánkového prodeje jahod. 
V obou případech byly zjištěny nedostatky, v prvním případě chybělo označení jakosti a ve druhém případě chybělo označení druhem, třídou jakosti a zemí původu. V obou případech byly informace prodejcem doplněny během kontroly," uvedl mluvčí Radoslav Pospíchal.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce se při kontrolách zaměřuje na:

– Bezpečnost: přítomnost reziduí pesticidů, mikrobiologické rozbory (E. coli, Salmonela, Listeria monocytogenes), přítomnost virů.

– Jakost: přítomnost plísní a hniloby, působení škůdců, kontaminace zeminou a jinými cizími látkami; vady tvaru, zbarvení, otlaky, velikost – dle třídy jakosti. Ty u jahod existují 3 (výběrová, I. a II. jakostní třída). Pro všechny třídy platí, že jahody musí být celé, s kališními lístky, čisté, nepoškozené, zdravé, bez plísní či hnilob a čerstvé, avšak nemyté. Nesmějí být poškozeny škůdci.

– Označování: jakostní třída, země původu a případně pěstitelská oblast.

– Způsob prodeje: hygiena prodeje, průvodní doklady.

Dá se zkontrolovat původ, aby se například španělské jahody nevydávaly za české?
„Ano. Kontrolu původu jahod, stejně jako u dalších druhů ovoce a zeleniny, děláme z dokladů o původu, které musí prodejce čerstvého ovoce a zeleniny mít k dispozici. Faktury a průvodní doklady musí zemi původu produktů vždy uvádět," řekl mluvčí Radoslav Pospíchal.

Podněty dávají spotřebitelé

Pracovníci České obchodní inspekce (ČOI) se obecně, tedy i při prodeji jahod, zaměřují na seznámení spotřebitele 
s cenou, na správnost účtování za cenu, se kterou byl spotřebitel seznámen, zda má prodávající k dispozici úředně ověřené měřidlo a zda na žádost spotřebitele vydá prodávající doklad. „Naše zjištění se týkají porušení výše uvedených povinností," uvedla Martina Střihavková, ředitelka odboru kontroly ČOI.

Také ČOI dostává podněty, které se týkaly pravdivosti tvrzených informací ohledně původu nabízených jahod. Tyto podněty řeší SZPI jako dozorovací orgán.

Jahody.